Kaffekvarnar

Kaffebönan är egentligen ingen böna. Det är ett bär som plockas från kaffebusken. Bären eller bönorna rostas sedan. Rostningen kan variera stort och den påverkar smaken på ett avgörande sätt. Efter rostningen går antingen bönorna ut till någon stor fabrik som maler dem, förpackar kaffet och säljer det dyrt. En del av bönorna förpackas direkt utan att malas och går direkt ut till kunder. Kunden får då själv mala sitt kaffe vilket ger en helt annan, färskare smak. Det krävs dock att man har en kaffekvarn hemma för att göra detta möjligt.

Om man har en egen kaffekvarn hemma kan man själv påverka vilka bönor som hamnar i ens kaffe. Smaken blir godare och man slipper köpa någon färdig blandning. Olika slags bryggkonster behöver olika malning av kaffet. Vissa kaffebryggare kräver att man maler kaffet grovt i kaffekvarnen, andra att man maler riktigt fint i sin kaffekvarn. Det finns både elektriska kaffekvarnar och manuella kaffekvarnar.

Det godaste kaffet får man om man mal sina egna kaffebönor precis innan kaffet ska bryggas. Bagaren och Kocken har ett stort urval av kaffekvarnar som kan mala från finaste espressomalning upp till grövre malning för pressbryggare. 

Kaffekvarnar