Gör dina egna tortillas och tacos med tortillapressen från Kitchen Craft. Blanda degen, pressa dem i tortillapressen för att få till de tunna spröda bröden och stek i en torr stekpanna. Jonas Cramby, texmex-specialisten tipsar om recept på Vetetortillas.
Det första man måste lära sig om man vill börja göra sina egna tortillabröd är att det finns två sorter: vete och majs.
Gör dina egna tortillas och tacos med tortillapressen från Kitchen Craft. Blanda degen, pressa dem i tortillapressen för att få till de tunna spröda bröden och stek i en torr stekpanna. Jonas Cramby, texmex-specialisten tipsar om recept på Vetetortillas.
Det första man måste lära sig om man vill börja göra sina egna tortillabröd är att det finns två sorter: vete och majs.
Vetetortillan är lite lenare, brödigare och mjukare än majsvarianten och används, förutom när man är sugen på det, då det behövs större bröd, som vid enchiladas och burritos. Försök dock inte göra nachos eller nåt sånt av dem, det funkar ej. Det behövs ingen specialutrustning för att göra vetetortillas – bara kavel och bakbord. Här är ett recept för åtta tacostora tortillas:
Ingredienser:
5 dl vetemjöl
1.5 teskedar bakpulver
1 tesked salt
2 teskedar vegetabilisk olja
1 dl varm standardmjölk
Så gör du: Blanda samman de torra ingredienserna. Häll långsamt över den varma mjölken. Blanda till en kletig deg. Knåda på ett mjölat bord i cirka två minuter, lägg tillbaka i skålen och täck med fuktig kökshandduk. Låt vila i 20 minuter. När degen vilat färdigt delar du den i 8 delar (färre om du vill ha större bröd) och rullar till små bollar. Lägg på ett fat och täck och låt vila i tio minuter till. Kavla sedan ut bollarna till runda tortillabröd som du förvara övertäckta tills det är dags att tillaga dem. Stek dem i en torr stekpanna cirka 30 sekunder på varje sida och låt dem sedan mjukna ett par minuter i en tortillavärmare, om du har en sådan, annars invirade i kökshanddukar i ugnen på svag värme. Majstortillas är lite krångligare än vetevarianten – men också desto godare om de görs rätt. Tänk på att de måste vara pinfärska när du äter dem, vetetortillas kan man förbereda ett par timmar innan och sedan värma upp medan majsbrödet smakar trolldeg redan efter en halvtimme. Dock är det dagsgamla majs-tortillas som man använder om man vill göra egna nachos, crispy tacos eller tostadas. Bara fritera, låt rinna av på papper och salta. Urgott! Du behöver dock, lite specialutrustning: Tortillavärmare: Kan ersättas med kökshanddukar men tar du din mexmat på allvar så blir det oerhört mycket bättre med en riktig. Majstortillabröden mjuknar perfekt och håller sig varma i timtal.
Masecamjöl: Majsmjöl av majskorn som syrats i lime och sedan malts. Bara att blanda ut med vatten och salt. Kan inte ersättas med något annat.
Tortillapress: Eftersom degen man får av Masecamjölet är skört och smuligt så måste man ha en tortillapress om man vill göra egna majstortillas. Har du en sådan blir det dock oerhört enkelt (och kul).