Slow Cooker

Att kombinera ett aktivt liv med en matlagning som är både hälsosam, god och gjord från grunden, är inte helt lätt alla gånger. En Slow Cooker gör det möjligt!

En Slow Cooker är en gryta som lagar maten långsamt under låg temperatur. Till exempel medan du är på jobbet eller på träningen. Perfekt för att göra goda grytor som ska stå länge och koka. Med en produkt som denna håller man även inne mycket av det nyttiga som finns i maten genom att inte utsätta den för alltför höga temperaturer. Svår och tidskrävande mat behöver inte vara svårt och tidskrävande längre!

I Bagaren och Kockens sortiment har vi bland annat det amerikanska originalet Crockpot som finns i flera olika modeller och färger. Det var en innovation när den introducerades i USA och har förändrat sättet som många amerikaner lagar mat. Förr eller senare lär den göra det samma i resten av världen om den inte redan har gjort det. 

Slow Cooker

Långkok utan krångel

 

En gammal konst som bara blivit bättre

En slow cooker är egentligen inte något nytt fenomen. Att laga mat på detta vis har funnits med människa länge, fast under andra namn, från kokgropar täckta av stenar till den nordafrikanska lergrytan tagine. Slow cookers tog dock USA med storm första gången under 70-talet, så kallade crock pots syntes i var och varannans hem. Sedan dess har långkok gått i perioder men har de senaste åren blivit ännu mer populärt.

Kanske låter pulled pork eller chili bekant? Det är utmärkta recept att slänga ihop i en slow cooker. Men det finns så mycket mer att utforska, det är nästan bara fantasin som sätter gränser. Och bäst av allt? Att laga mycket mat samtidigt är ekonomiskt, en perfekt lösning för dig som vill göra veckans matlådor eller har en stor familj. Och så blir det ju också både godare och mer näringsrikt när maten får koka på låg temperatur och behålla sina näringsämnen.
 

Fixar biffen medans du gör annat

Slow cookern älskar att puttra och koka i flera timmar. Oftast är allt du behöver utöver en slow cooker ett gott recept, bra råvaror, en kniv och skärbräda - sen är det bara att börja! Enkelheten tilltalar oss idag när det lätt händer att vi inte har den tiden i köket vi önskar men samtidigt vill ha riktigt mat efter jobbet eller till helgens långa kvällar.

Med en slow cooker får du verkligen båda och helt utan krångel. Många goda recept i en slow cooker sköter sig själv medans du är iväg och jobbar, gör ärenden på stan eller bara njuter av att vara ledig. När du kommer hem igen möts du av en doft av färdiglagad mat, finns det något bättre?
 

Vilken slow cooker ska jag välja?

Har du gått i tankarna att köpa slow cooker? Då kan det vara bra att veta vilka skillnader som döljer sig under skalet. Alla slow cookers har rent krasst en sak gemensamt och det är att de är världsbäst på att tillaga mat under en lång tid.

Men om du har lite fler behov en så kan det vara utmärkt att titta efter detaljerna. Behöver du en slow cooker som klarar av varmhålla maten efter den är färdig? Vill du ha en som inte tar så mycket plats? En som du kan ta med dig lätt? Ska den kunna köras i diskmaskinen? Vi har alla varianter i vårt sortiment så att du kan välja slow cooker efter just dina behov.
 

Vad är en slow cooker?

 

Recept & inspiration

 
 
Världens bästa köttfärssås

600 g nötfärs
2 gula lökar
10-12 vitlöksklyftor
4 dl krossade tomater
1 dl tomatpuré
2 palsternackor
230 g rotselleri
1 stjälk stjälkselleri
1-2 lagerblad

Oregano
Basilika
Persilja
 
Salt & peppar
Smör att steka i
 
 
Gör såhär:

1. Fräs köttfärs i omgångar. Häll sedan ner i din slowcooker.
 
2. Finhacka lök och vitlök. Fräs till blank för att behålla smak. Ner med allt i köttfärsen. Häll på krossadetomater och puré. Slå på slowcookern på medium.
 
3. Skala palsternackor och rotselleri. Skär i mindre tärningar och fräs mjuka. Dela selleristjälken längs med och skär den sedan i tunna skivor. Fräs klart tillsammans med palsternackorna och rotsellerin. Häll sedan ner i din slow cooker.
 
4. Grovhacka både persilja och oregano, välj mängd efter smak. Tillsätt det mesta av örterna, men spara gärna lite till servering, tillsammans med lagerblad i grytan. Låt puttra i 5-7 timmar. När det är 10 minuter kvar grovahackar du basilika och låter det gå med den sista tiden.
 
5. Smaka av med salt och peppar. Servera med god pasta och parmesan.
 
 
 
 
Tacokyckling i Crock Pot

1 kg benfria, skinnfria kycklingbröst
2 tsk anchochilipulver
1 tsk mald spiskummin
½ tsk mald koriander
1 klyfta vitlök, skivad•
1 kopp tacosås eller hemlagad salsa
Salt och nymald svartpeppar

Servera med varma tortillas, gräddfil, lime & salsa!
 
Gör såhär:
 
1. Blanda kryddorna på ett fat. Vänd kycklingen i kryddorna så att de kommer runt om.
 
2. Häll på tacosåsen på varje kycklingbit. Låt de koka i Crock-Poten i 5-6 timmar.
 
3. Ta upp kycklingen och skär den i små bitar. Lägg tillbaka kycklingen i såsen
 
4. Servera i värmda tortillas eller tacoskal med gräddfil, lime och salsa