Örter och kryddor mal du i en mortel. Maten smakar självklart bättre när kryddorna är färskmalda. I denna kategori kan du välja mellan granitmortel, porslinsmortel eller gjutjärnsmortel. Granit, porslin och gjutjärn är väldigt hård och sprickfri, morteln har en ovanligt hög motståndskraft mot tryck, stötar och deformering.
Man säger att mortlar är det äldsta verktyget i köket. En mortel var från början endast två stenar som man slog mot varandra och på så sätt krossade man föremålet. Två stenar har under alla år utvecklats till en mortel, det är ju faktiskt smidigare att ha i hemmet! På 1700-talet användes även en mortel som en middagsklocka. När middagen var färdig så stötte man hårt i morteln för att meddela!
Du använder din mortel för att krossa de färska kryddor som du valt själv. När du gör detta kommer smaken fram mer från de härliga kryddorna och så sätt lyfter man maträtten lite extra. Den största fördelen är ändå att du får precis den kryddblandningen som du önskar! En mortelstöt kallas även för pistill och kommer från det latinska ordet pistillum som betyder mortelstöt!