Laga mat ute nu när våren smyger sig på. Inspireras av Simon och Anna från Det Vilda Skafferiet
– ett initiativ där de delar med sig av sin kunskap och passion till naturens skafferi. Med miljö i åtanke
och allemansrätten till sitt förfogande håller de guidade turer i naturen och kurser inom råvaruförädling.
Med hjälp av Trangia, Klean Kanteen och Opinel har de lagat flera läckra recept som passar utmärkt
att tillaga ute. Bli inspirerad nedan!
Med brynt smör, vinterskivling, spetskål, enrisrökt fläsksida och rårörda lingon
Recept för 6 portioner
Gnocchi
Tillbehör:
Rårörda lingon (förbered dagen innan)
Rårörda lingon
Med vispgrädde, hjortron och älgörtsirap
Recept för 8 portioner
Våfflor
Karamelliserade hjortron med älgörtsirap
Våfflor
Karamelliserande hjortron med älgörtsirap
Med äpple, vintergran och fjällkvanne
Recept för 1 liter
Gransockerlag
Fjällkvannesockerlag
Gransockerlag
Fjällkvannesockerlag
1 liter kaffepanna
Att koka kaffe ute i naturen är oslagbart gott. Från Trangia hittar du kaffekannor som går att använda på sprit- och gaskök samt över en sprakande öppen eld.
Njut av rykande varm mat mitt i naturen, tillagad på traditionellt vis över öppen eld. För att du ska få till den bästa elden för matlagning följer du de sju enkla stegen nedan.
Här kommer en påminnelse till dig som är en nybörjare på att elda i naturen. Låt elden brinna ut helt och hållet. Glöd kan gå ner i marken så släck elden ordentligt med vatten och rör om så att all glöd slocknar. Platsen ska alltid återställas till ursprungligt skick.
Älgört
Älgört är vanlig i hela Sverige. Den trivs på fuktiga eller våta, ljusa växtplatser med ett mullrikt växtunderlag med lägre PH-värde såsom fuktiga ängar, diken, strandängar, fuktiga lundar och kärr.
Älgört har använts som naturläkemedel då den innehåller salicylsyra, ett ämne som vi ser i vardagen i receptfria läkemedel. Älgört är även populärt i kulinariska sammanhang, då gärna som dryck eller sirap på växtens blommor.
Fjällkvanne
Kvannen har sitt ursprung i norra Skandinavien och i Norge anses den ha överlevt istiden. Den förekommer på framförallt på fjället (fjällkvanne) och längs kustremsan (strandkvanne). Båda är fleråriga men blommar bara en gång varpå de sedan dör efter blomningen.
Kvannen har varit viktig som födogrönsak i norden men har även använts i medicinska syften. Kvanneroten används vid tillverkning av benediktin- och chartreuselikör och även som ingrediens inom sprittillverkning.
Vinterskivling
En matsvamp väl värd att uppmärksamma under vintermånaderna!
Vinterskivlingen växer på död ved av diverse lövträd under senhöst och vinter, där den trivs på både stubbar och stammar. Som odlad är den välkänd som Enoki och har då ett annat utseende, då den odlas i mörker och därmed saknar färgpigment helt. Det finns flera arter i komplexet vinterskivlingar och alla är tacksamt nog ätliga. Svampen klarar minusgrader utan problem och kan plockas under hela vintern.