Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Laga mat ute nu när våren smyger sig på. Inspireras av Simon och Anna från Det Vilda Skafferiet
– ett initiativ där de delar med sig av sin kunskap och passion till naturens skafferi. Med miljö i åtanke
och allemansrätten till sitt förfogande håller de guidade turer i naturen och kurser inom råvaruförädling.
Med hjälp av Trangia, Klean Kanteen och Opinel har de lagat flera läckra recept som passar utmärkt
att tillaga ute. Bli inspirerad nedan!

enkel gnocchi på trangiaköket

Med brynt smör, vinterskivling, spetskål, enrisrökt fläsksida och rårörda lingon
Recept för 6 portioner

Du behöver

Gnocchi

  • 500 g potatis av mjölig sort
  • 250 g vetemjöl
  • 4 äggulor
  • 1 tsk riven muskot
  • Salt

Tillbehör:

  • 300 g spetskål (finskuren)
  • 150 g enriskrökt fläsksida (kuber om 2x2 cm)
  • 150 g vinterskivling (eller ostronskivling)
  • 100 g rårörda lingon 
  • 50 g smör

Rårörda lingon (förbered dagen innan)

  • 250 g frysta lingon
  • 80 g socker

Gör så här

  1. Skala och koka potatisen mjuk i saltat vatten. Häll av och låt svalna lite. Pressa genom potatispress i en bunke
  2. Blanda den pressade potatisen med ägg och salt till ett mos. Arbeta in mjölet, lite i taget, till en smidig deg. Degen ska vara ganska lös men kan formas med hjälp av mjölade händer
  3. Rulla degen till 2–3 cm tjocka rullar på mjölad bänk. Plasta in rullarna med plastfolie så att du kan transportera dom. Innan tillagning, skär då i ca 3 cm stora bitar och lägg på mjölat underlag
  4. Koka upp rikligt med saltat vatten i en stor kastrull. Koka gnocchin i omgångar ca 2-3 minuter, de är klara när de flyter upp till ytan. Ta upp med hålslev och låt rinna av på hushållspapper
  5. Hetta upp smör i stekpannan. Stek det enrisrökta fläsket gyllenbrunt på hög värme, tillsätt därefter gnocchin och stek tills den är gyllene. Lägg därefter i vinterskivlingen och spetskålen och fräs allt under omrörning på hög värme. Fördela upp på tallrikar och servera med rårörda lingon

Rårörda lingon

  1. Blanda i en bunke och låt lingonen tina tillsammans med sockret. Rör om emellanåt så sockret löser upp sig

Våfflor över öppen eld

Med vispgrädde, hjortron och älgörtsirap
Recept för 8 portioner

Du behöver

Våfflor

  • 150 g smör
  • 4 dl vetemjöl
  • ½ tsk salt
  • 2 tsk socker
  • 1 tsk bakpulver
  • 5 dl mjölk
  • 2 ägg

 Karamelliserade hjortron med älgörtsirap

  • 300 g hjortron
  • 50 g vatten
  • 50 g + 50 g strösocker
  • Älgörtsirap

Gör så här

Våfflor

  1. Smält smöret och ställ åt sidan
  2. Blanda mjöl, bakpulver, socker och salt i en bunke
  3. Tillsätt hälften av mjölken och vispa ihop med mjölblandningen
  4. Tillsätt resten av mjölken, smöret och äggen och vispa till en jämn smet
  5. Slå smeten på termos och grädda i ett väl upphettat våffeljärn över elden
  6. Smält lite smör i järnet till första våfflan, gärna så att det bryner
  7. Servera med grädde och nykokta hjortron

Karamelliserande hjortron med älgörtsirap

  1. Smält 50 g socker i en kastrull tills gyllenbrunt
  2. Tillsätt först hjortronen och rör om försiktigt
  3. Tillsätt vattnet och det resterande sockret
  4. Låt koka tills konsistensen blir något tjockare
  5. Tag av från värme och låt svalna, smaka sedan av med älgörtsirap

Skogens lemonad

Med äpple, vintergran och fjällkvanne
Recept för 1 liter

Du behöver

  • 1 kg syrliga svenska vinteräpplen (gärna Ribston)
  • 1 tsk askorbinsyra
  • 0,5 dl gransockerlag
  • 1 msk fjällkvannesockerlag

Gransockerlag

  • 1 dl granbarr
  • 4 dl sockerlag 50/50
  • 1 tsk askorbinsyra (om du vill bevara den fina gröna färgen)

Fjällkvannesockerlag

  • 1 msk fjällkvannerot
  • 2 dl vatten
  • 2 dl socker

Gör så här

Gransockerlag

  1. Lägg alla ingredienser i en högeffektsblender och mixa på högsta effekt tills jämn grön färg
  2. Sila av genom silduk i ett durkslag
  3. Förvaras kyld

Fjällkvannesockerlag

  1. Koka upp vatten och socker, tillsätt fjällkvannerot och ta av från värme
  2. Låt stå och dra i rumstemperatur i 24 h
  3. Sila av och förvara sedan i kyl

Ta med kaffekannan ut

1 liter kaffepanna

Kokkaffe i åtta enkla steg

Att koka kaffe ute i naturen är oslagbart gott. Från Trangia hittar du kaffekannor som går att använda på sprit- och gaskök samt över en sprakande öppen eld. 

Gör så här:

  1. Fyll kaffepannan med ca två tredjedelar vatten
  2. Häll kokkaffet, ca 2 dl så att det lägger sig som en hög i mitten av kaffepannan
  3. Låt kaffet långsamt stiga i temperatur
  4. Ta bort kaffet från värmen precis innan kokpunkt. Kokar du kaffet kan det bli bittert
  5. Snurra kaffepannan ett par varv och dunka den i backen några gånger
  6. Låt kaffepannan sedan stå några minuter så att kaffekornen sjunker till botten
  7. Häll av första skvätten då det kan ligga sump i pipen
  8. Slå kaffet på en kåsa och njut

Eld för matlagning

Njut av rykande varm mat mitt i naturen, tillagad på traditionellt vis över öppen eld. För att du ska få till den bästa elden för matlagning följer du de sju enkla stegen nedan. 

Gör så här

  1. Grunda med tre grövre vedklabbar och lägg dom lodrätt bredvid varandra med lite mellanrum
  2. Stapla nästa lager vågrätt med tre lite mindre klabbar och mellanrum emellan. Placera sedan två små klabbar i ytterkant på nästa lager så det blir ett utrymme i mitten
  3. Placera tändvirke som näver eller en bunte torra små grankvistar och placera i mitten av det staplade bålet
  4. Splinta tändved i två storlekar. En hög med små tunna och en hög med något grövre
  5. Elda på tändvirket och när det tar sig matar du på med den minsta splintade startveden och därefter matar du med de lite grövre
  6. Elden kommer nu sprida sig nedåt och skapa en fin glöd att laga mat på
  7. Elda på med mer virke allt eftersom

Här kommer en påminnelse till dig som är en nybörjare på att elda i naturen. Låt elden brinna ut helt och hållet. Glöd kan gå ner i marken så släck elden ordentligt med vatten och rör om så att all glöd slocknar. Platsen ska alltid återställas till ursprungligt skick. 

De vilda råvarorna

Älgört

Älgört är vanlig i hela Sverige. Den trivs på fuktiga eller våta, ljusa växtplatser med ett mullrikt växtunderlag med lägre PH-värde såsom fuktiga ängar, diken, strandängar, fuktiga lundar och kärr.

Älgört har använts som naturläkemedel då den innehåller salicylsyra, ett ämne som vi ser i vardagen i receptfria läkemedel. Älgört är även populärt i kulinariska sammanhang, då gärna som dryck eller sirap på växtens blommor.

Fjällkvanne

Kvannen har sitt ursprung i norra Skandinavien och i Norge anses den ha överlevt istiden. Den förekommer på framförallt på fjället (fjällkvanne) och längs kustremsan (strandkvanne). Båda är fleråriga men blommar bara en gång varpå de sedan dör efter blomningen.

Kvannen har varit viktig som födogrönsak i norden men har även använts i medicinska syften. Kvanneroten används vid tillverkning av benediktin- och chartreuselikör och även som ingrediens inom sprittillverkning.

Vinterskivling

En matsvamp väl värd att uppmärksamma under vintermånaderna!
Vinterskivlingen växer på död ved av diverse lövträd under senhöst och vinter, där den trivs på både stubbar och stammar. Som odlad är den välkänd som Enoki och har då ett annat utseende, då den odlas i mörker och därmed saknar färgpigment helt. Det finns flera arter i komplexet vinterskivlingar och alla är tacksamt nog ätliga. Svampen klarar minusgrader utan problem och kan plockas under hela vintern.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken