Öl är så mycket mer än bara en öl och det finns en hel värld där ute att utforska! Vi frågade Kristian som är
produktionschef på Poppels Bryggeri utanför Göteborg. Nedan får du svar på vad skillnaden på ölsorterna
är, vilket glas man ska välja och hur du börjar brygga eget öl.
När det kommer till att dricka öl och prova öl så rekommenderar vi alltid att använda rätt glas. Olika former på glaset lyfter olika typer av karaktär på ölet. Några aspekter att förhålla sig till:
Antingen går man den hårda vägen och skaffar sig en bra bok om hembryggning och börjar från grunden. Då rekommenderar jag att man sätter ihop sin egen utrustning, istället för att köpa ett bryggverk. Då lär man sig mer och förstår processen bättre. Annars är alternativet att köpa ett smidigt bryggningskit. Övergripande tips annars är: köp bra råvaror, håll koll på temperaturer och viktigast av allt är att hålla koll på renligheten!
Fundera på vilka smaker du uppskattar i mat. Gillar du beska, sötma, sälta m.m.? Om du inte uppskattar beskan i öl så prova någon sötare ölstil som t.ex Stout. Har du testat Suröl? Om inte våga och överlag våga testa nytt. Testa att kombinera öl och mat. Mycket öl går från gott till fantastiskt om man kombinerar rätt. Prova en Ipa med en lagrad Cheddar, eller ett Barleywine med en lagrad Gouda eller varför inte en Stout med en blåmögel? Akta dig för besk öl med stark mat och se till att smakintensiteten är på samma nivå. Viktigast av allt: all öl smakar inte Internationell lager!
Vi delar in öl i tre olika familjer som är baserade på vilken typ av jäst som man använder: Ale, Lager och Spontanjäst
Ale är den familjen som man även kallar för överjäst öl. Detta har med hur jästen agerar när den jäser. Alejäst tar sig uppåt under fermenteringen, därav namnet. I Alefamiljen ingår mängder av olika ölstilar som:
Lager är den familjen som man kallar för underjäst öl. Lageröl jäser man kallare och processen tar längre tid. Jästen tenderar att sjunka under jäsningen. I Lagerfamiljen ingår bl.a.:
Spontanjästa öl ingår i en familj som helt enkelt förklaras av att man inte kontrollerar jästen på samma sätt. Här handlar det om att låta den jäst som rör sig fritt i luften sköta jäsningen. Dessa jäststammar kallar man normalt för Vildjäst. Det som även karaktäriserar dessa typer av öl är att man alltid kombinerar jästen med bakterier och då främst mjölksyrebakterier. Det är dessa som skapar syran i ölet och förklarar begreppet suröl. Det är främst traditionella belgiska ölstilar som dominerar denna familjen: