Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Öl är så mycket mer än bara en öl och det finns en hel värld där ute att utforska! Vi frågade Kristian som är
produktionschef på Poppels Bryggeri utanför Göteborg. Nedan får du svar på vad skillnaden på ölsorterna
är, vilket glas man ska välja och hur du börjar brygga eget öl.

Rätt ölglas

När det kommer till att dricka öl och prova öl så rekommenderar vi alltid att använda rätt glas. Olika former på glaset lyfter olika typer av karaktär på ölet. Några aspekter att förhålla sig till:

  • Högre alkoholhalt – mindre glas - Om du ska dricka t.ex ett Barleywine på 10% eller en stout på 13% så bör du inte dricka lika mycket.
  • Vase till Veteöl - Vase är ett traditionellt tyskt veteölsglas som påminner om en vas. Glaset är långt fört att man inte med handen ska värma upp ölet för snabbt. Det ger även plats för mycket skum som ofta är en del av veteölskaraktären
  • Pilsner/Lager i tulpanglaset - Öl på fort gör att man håller ölen kall. Den avsmalnande avslutningen gör att man håller aromerna kvar i glaset och styr upp dem i näsan när man dricker.
  • Pintglas till traditionella brittiska ölstilar - Storleken passar öl med lägre alkoholhalt och utbuktningen runt glaset gör det tåligt och stapelbart. Passar alltså en engelsk pub.
    Ipa-glaset - Med sin tulpanformade avslutning hanteras humlearomerna väl och flyr inte så lätt. Foten är ihålig och räfflad för att lyfta aromerna uppåt och även för att återskapa skumkronan.
  • Belgoglaset - Har en väldigt traditionell form som kommer från den belgiska klostervärlden. Glaset levererar öl med maltighet och håller en kraftig, tjock skumkrona.
  • Ölprovarglas - Små tulpanformade glas passar för småsmakprover som håller arom. Liknande de s.k. Galoppglasen

Tips för att börja brygga hemma

Antingen går man den hårda vägen och skaffar sig en bra bok om hembryggning och börjar från grunden. Då rekommenderar jag att man sätter ihop sin egen utrustning, istället för att köpa ett bryggverk. Då lär man sig mer och förstår processen bättre. Annars är alternativet att köpa ett smidigt bryggningskit. Övergripande tips annars är: köp bra råvaror, håll koll på temperaturer och viktigast av allt är att hålla koll på renligheten!

Tips för nya öldrickare

Fundera på vilka smaker du uppskattar i mat. Gillar du beska, sötma, sälta m.m.? Om du inte uppskattar beskan i öl så prova någon sötare ölstil som t.ex Stout. Har du testat Suröl? Om inte våga och överlag våga testa nytt. Testa att kombinera öl och mat. Mycket öl går från gott till fantastiskt om man kombinerar rätt. Prova en Ipa med en lagrad Cheddar, eller ett Barleywine med en lagrad Gouda eller varför inte en Stout med en blåmögel? Akta dig för besk öl med stark mat och se till att smakintensiteten är på samma nivå. Viktigast av allt: all öl smakar inte Internationell lager!

Vad är egentligen skillnaden på ölsorterna?

Vi delar in öl i tre olika familjer som är baserade på vilken typ av jäst som man använder: Ale, Lager och Spontanjäst

Ale är den familjen som man även kallar för överjäst öl. Detta har med hur jästen agerar när den jäser. Alejäst tar sig uppåt under fermenteringen, därav namnet. I Alefamiljen ingår mängder av olika ölstilar som:

  • Pale ales (alltså ljusa ales) och där ingår Ipa (India Pale Ale), Sipa (Session India Pale Ale), Dipa (Double India Pale Ale) Neipa (New England India Pale Ale) m.m.
  • Porter och Stout, vilka är de vanligaste mörka alesorterna. Även Brown Ale, Red Ale och mer brittiskt klassade ölstilar som Mild, Bitter och Barlewine.
  • Veteöl ingår även i Alefamiljen. Det är öl som innehåller stärre mängd vete än övriga ales.

Lager är den familjen som man kallar för underjäst öl. Lageröl jäser man kallare och processen tar längre tid. Jästen tenderar att sjunka under jäsningen. I Lagerfamiljen ingår bl.a.:

  • Pilsner som i huvudsak delas upp i Tysk Pilsner (Ljus, torr, lätt och lätt maltig) och Tjeckisk Pilsner (Halvljus till bärnstensfärgad, sötare, maltig)
  • Lagerfamiljen som är den i särklass mest konsumerade ölkategorin domineras av den något luddiga stilen Internationell Lager. Här hittar vi alla stora märken som Carlsberg, Heineken, Tuborg, Bud, Stella m.m.
  • Här ingår även mer, nu för tiden, förbisedda stilar som Bock (Även Dubbelbock/ Isbock/ Vetebock), Röklager, Märzen m.m som rör sig mellan ljusa till halvljusa.
  • Det finns även mörka öl i Lagerfamiljen: Schwarzbier, Dunkel, Baltic Porter, Mörk Lager m.m.

Spontanjästa öl ingår i en familj som helt enkelt förklaras av att man inte kontrollerar jästen på samma sätt. Här handlar det om att låta den jäst som rör sig fritt i luften sköta jäsningen. Dessa jäststammar kallar man normalt för Vildjäst. Det som även karaktäriserar dessa typer av öl är att man alltid kombinerar jästen med bakterier och då främst mjölksyrebakterier. Det är dessa som skapar syran i ölet och förklarar begreppet suröl. Det är främst traditionella belgiska ölstilar som dominerar denna familjen:

  • Lambic, som man jäser i träfat under flera år. Här är det endast vildjäst som sköter fermenteringen.
  • Gueuze, som är en bladning av olika årgångar Lambic.
  • Gose, som är en traditionell Tysk ölstil som är en suröl som balanseras av hög sälta.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken