Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Ingen sommar utan bär! Nu för tiden finns de ju i affären året om, men de går ju inte att jämföra med den söta
smaken av sommarens solmogna bär. Hinner du inte äta upp bären finns det massor att göra för att kunna njuta
av dem längre. Gör saft, kräm, rawfood-kakor eller glass! Recepten och produkterna du behöver hittar du här!

Gör egen saft i saftmaja! 

Inga e-ämnen eller konstgjorda smaktillsatser. Det är lättare än man tror: använd en saftmaja! I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft! 

Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du ägna tiden åt att göra något annat. Sedan är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, t.ex. rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.

Du behöver:

  • 400 g socker per kg bär
    T.ex: 3 kg (6 L) bär eller frukt + 1200 g strösocker
  • Vatten till ångning

Gör så här:

  1. Fyll upp vatten till nivåstrecket i den nedersta delen.
  2. Låt den mellersta delen vara tom. 
  3. Varva bär och socker i den översta bunken eller korgen.
  4. Se till att klämman sitter fast ordentligt på slangen och sätt på locket.
  5. Ställ spisen på högsta värme och koka upp vattnet i den undre grytan. När det börjar ånga skruvar du ner värmen och börjar räkna tiden för saftkokningen.
  6. Ångkoka ca 45 min - 1 timme för bär och för frukt 1-1,5 timme.
  7. Fyll väl rengjorda flaskor med den färdiga saften och förse med etikett med innehåll och årtal.

Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel om saften kan förvaras någorlunda svalt. Vill du tillsätta konserveringsmedel går det bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken. Men kom ihåg att konservering med värme är minst lika bra som konservering med kemiska tillsatser och konserveringsmedel!

RECEPT

Rawfoodkaka med blåbär och cashew

Du behöver

Botten

  • 5 paranötter
  • 150 g valnötter
  • 200 g dadlar
    5 msk smält kokosolja

Vita lagret

  • 350 g cashewnötter
  • Vatten
  • 1 1/2 msk agavesirap
  • 1 msk kokosolja

Lila lagret

  • 1/2 dl kokosolja
  • 150 g blåbär
  • 60 g kokosmjöl
  • 150 g cashewnötter
  • Vatten

Gör så här

  1. Klä insidan av en avlång kakform med bakplåtspapper eller plastfolie.
  2. Bottenlagret: Kör nötterna i matberedaren till en mjölig konsistens. Tillsätt dadlarna och kokosoljan och kör matberedaren en liten stund till. När du är klar ska massan gå att trycka ihop och forma till en liten boll. Tryck ut massan i botten på kakformen och ställ in i kylskåpet.
  3. Vita lagret: Blötlägg cashewnötterna genom att lägga dem i en bunke och fyll på med vatten så att det precis täcker de översta nötterna. Låt stå en timme. Kör sedan nötterna och vattnet tillsammans med agavesirapen och kokosoljan i matberedare till en len konsistens. Bred ut över bottenlagret i kakformen och ställ in i frysen en timme.
  4. Lila lagret: Blötlägg cashewnötterna på samma sätt som till det vita lagret. Kör med de andra ingredienserna i matberedaren till en konsistens som liknar det vita lagret. Bred ut smeten i kakformen och låt stå i frysen i tre timmar. När den är klar ska kakan ha en kladdig men fast konsistens.
  5. Ta ut och skiva kakan. Förvara i kylskåp fram till servering.

Jordgubbskräm med limesocker och kokos

Du behöver

4 portioner

  • 800 g jordgubbar
  • 4 dl vatten
  • 175 g socker
  • 2 msk potatismjöl
  • En nypa strösocker

Topping

  • 2 dl vispad grädde
  • 1 lime
  • 1 msk socker
  • 4 msk kokosflagor

Gör så här

  1. Skölj och snoppa jordgubbarna. Skär dem i bitar och lägg i en kastrull med vattnet. Koka bären ca 5 min.
  2. Tillsätt socker och koka tills sockret är upplöst. Rör ut potatismjölet med lite kallt vatten. Ta grytan av värmen och låt krämen svalna lite. Häll i potatismjölsblandningen i en tunn stråle under omrörning.
  3. Fördela jordgubbskrämen i fyra skålar, strö över lite socker och ställ i kylen.
  4. Vispa grädden lätt. Riv skalet på limen och blanda med socker. Servera krämen med vispad grädde och limesocker. Strö över kokosflagor.

Blåbärsglass

En god bärglass ska smaka mycket bär! Annars får det vara. Den här varianten är superenkel att göra.
Du kan i princip byta ut blåbären mot vilka bär du vill, men glassens konsistens kommer att variera
efter bärens olika vätskeinnehåll.

Receptet är hämtad ur boken "godare glass utan glassmaskin" av Camilla Hamid (Bonnier fakta)"
Fotograf Ulrika Pousette

Du behöver

ca 1 ½ liter

  • 8 dl färska eller frysta blåbär
  • saft från 1 citron
  • 2 dl strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 5 dl vispgrädde

Gör så här

  1. Mixa blåbär, citronsaft, socker och vaniljsocker slätt med stavmixer.
  2. Vispa grädden till mjuka toppar med en elvisp. Tillsätt blåbärspurén och vänd försiktigt samman med en slickepott till en jämn smet.
  3. Häll smeten i en form som rymmer cirka 1 liter. Täck formen med plastfolie och låt den stå i frysen minst 6 timmar, helst över natten.
  4. Låt gärna tina före servering: 5-10 minuter i rumstemperatur eller cirka 15 minuter i kylskåp.
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Fri frakt när du handlar för över 499 kr.
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Behöver du hjälp?
Du kan alltid nå oss genom att ringa fram till klockan 16:00, men kom ihåg att du kan även skicka oss ett email genom att klicka på länken nedan.
031-25 22 22