Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Ingen sommar utan bär! Nu för tiden finns de ju i affären året om, men de går ju inte att jämföra med den söta
smaken av sommarens solmogna bär. Hinner du inte äta upp bären finns det massor att göra för att kunna njuta
av dem längre. Gör saft, sylt, paj eller glass! Recepten och produkterna du behöver hittar du här!

Ta tillvara på bär

Förädla, frys in och konservera
Bär kan förädlas i det oändliga. Saft, sylt, gelé, chutney och sirap. Använd bär i bakning, matlagning, desserter och i cocktails. Var noga med att använda väl rengjorda burkar, försluta ordentligt och förvara i rätt temperatur. 

När du fryser in bär är det praktiskt att portionspaketera. Väg upp rätt mängd rabarber till en paj, frys in och ta fram när det är dags att baka paj. Styckfrys genom att lägga ut bären på en bricka, häll sen över dem i en påse eller burk så är det lättare att ta fram några bär i taget till en smoothie. Frys in hela krusbär och använd som isbitar för en smak av sommar mitt i vintern.

Många bär kan picklas och syras för att användas till desserter eller mustiga grönsaksgrytor. Lägg in exempelvis lingon eller havtorn, krydda med ingefära och förgyll vinterns middagar.

Krydda
Safta och sylta med kryddor och nötter! Tillsätt hackade cashewnötter i blåbärssylten eller låt ett par svartpepparkorn koka med i gelésaften.

Blanda
Ibland lyckas man endast skörda olika bär i mindre mängd. Blanda dem och upptäck nya smakkombinationer! Vad sägs om marmelad av björnbär, röda vinbär och hallon? Eller sirap av hjortron och svarta vinbär att servera till vaniljglass? Testa dig fram!

Bärmos
Ta tillvara på bärmoset som blir över när du gör saft och gelé. Smaksätt bröd, gör en kryddig chutney eller toppa frukostyoghurten med det. Bärmos är bra att krydda upp, med exempelvis basilika eller andra örter, eftersom en stor del av bärsmaken stannar i saften.

Gåvor
Fyll fina burkar och flaskor med hemmagjord sylt eller saft. Sätt på en handskriven etikett och du har en perfekt present att ge till någon du tycker om.

hallonsaft

ca 2 liter
Du behöver 1500 gram hallon och 400 gram strösocker

Gör såhär: 
Fyll upp vatten till nivåstrecket i den nedersta delen, sätt på de andra två delarna.
Häll hallon och socker i den översta delen. Blanda om.
Koka upp och sänk temperaturen så att vattnet sjuder under hela ångningen.
Ångkoka i 45 minuter och tappa ur saft i en kanna. Sila saften i flaskor, förslut och låt svalna.
Ta tillvara på bärmoset som blir över. Se förslag på vad du kan göra med det i listan.

Jordgubbssylt

ca 1½ liter
Du behöver 1 kg jordgubbar och 1 kg syltsocker

Gör såhär: 
Ansa och dela jordgubbarna i mindre bitar.
Häll jordgubbarna i en kastrull och blanda med socker. Låt koka i 3-5 minuter under omrörning.
Mosa eller mixa bären om du vill ha en slät sylt.
Häll upp i varma burkar, stäng locken och låt svalna helt.

Blåbärspaj

8-12 bitar
Pajen är beräknad till en 24 cm form, för en större form lägg till 50% extra fyllning

Du behöver: 

Pajdeg:

  • 200 g smör
  • 5½ dl vetemjöl
  • 1 msk socker
  • 3-5 msk vatten
  • Smör till formen

Fyllning:

  • 1 l blåbär, färska
  • 1 dl socker
  • 1 msk citronsaft
  • ½ dl mjöl
  • 1½ msk majsstärkelse

Topping:

  • 1 st ägg
  • 1 krm salt
  • 1 msk rårörsocker

Gör såhär: 

Pajdeg:

  1. Dela kallt smör i små bitar, tillsätt mjöl och socker och mixa till ett smul.
  2. Tillsätt vatten, lite i taget, och krama ihop till en fast deg.
  3. Halvera degen och kavla mellan två bakplåtspapper. Lägg pajformen ovanpå, lägg till ca 4 cm, för att täcka kanterna, och skär ut en rundel. Rulla ihop tillsammans med pappret. Gör samma sak med den andra deghalvan.
  4. Lägg rullarna i kylen en halvtimme medan du gör fyllning.

Bärfyllning:

  1. Lägg blåbär i en bunke och blanda med citronsaft.
  2. Blanda socker, mjöl och majsstärkelse och blanda med bären. Rör om tills alla bär är täckta.

Utbakning:

  1. Sätt ugnen på 225 grader och sätt ett galler i mitten av ugnen.
  2. Smörj formen med smör.
  3. Ta fram degrullarna och lägg den ena i pajformen. Jämna till och tryck försiktigt fast degen längs kanterna.
  4. Lägg bären i formen och jämna till.
  5. Forma den andra till önskat lock och lägg ovanpå pajen, kläm ihop med botten. Skär bort ev överflödig deg.
  6. Vispa samman ägg och salt, pensla pajen och strö över socker.
  7. Grädda pajen i mitten i 15 minuter. Sänk temperaturen till 175 grader och flytta ner ett steg.
  8. Grädda i ytterligare 25.35 minuter eller tills all fyllning bubblar.
  9. Låt svalna helt.
  10. Servera gärna med vaniljkräm eller glass.

Svartvinbär- & Mascarponeglass

Blir ca 1½ liter glass

Vinbärspuré:
150 g svarta vinbär
½ msk limesaft
½ dl socker

Glass:
3 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
250 g Mascarponeost

Gör såhär:
1. Blanda vinbär, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det tjocknat något.
2. Mixa slätt och ställ åt sidan för att svalna. Sila purén om du vill ha en helt slät glass.
3. Rör ihop puré, Mascarpone och mjölk.
4. Vispa grädde fast i en stor bunke.
5. Tillsätt vinbärsröran och vispa ihop till en slät smet.
6. Fördela glassmeten i glassformar och ställ i frysen för att stelna, minst 1 timme.

Om det blir glassmet över kan du hälla den i exempelvis en brödform och frysa in.

Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken