Ingen sommar utan bär! Nu för tiden finns de ju i affären året om, men de går ju inte att jämföra med den söta
smaken av sommarens solmogna bär. Hinner du inte äta upp bären finns det massor att göra för att kunna njuta
av dem längre. Gör saft, kräm, rawfood-kakor eller glass! Recepten och produkterna du behöver hittar du här!
Inga e-ämnen eller konstgjorda smaktillsatser. Det är lättare än man tror: använd en saftmaja! I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft!
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du ägna tiden åt att göra något annat. Sedan är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, t.ex. rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.
Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel om saften kan förvaras någorlunda svalt. Vill du tillsätta konserveringsmedel går det bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken. Men kom ihåg att konservering med värme är minst lika bra som konservering med kemiska tillsatser och konserveringsmedel!
Botten
Vita lagret
Lila lagret
4 portioner
Topping
En god bärglass ska smaka mycket bär! Annars får det vara. Den här varianten är superenkel att göra.
Du kan i princip byta ut blåbären mot vilka bär du vill, men glassens konsistens kommer att variera
efter bärens olika vätskeinnehåll.
Receptet är hämtad ur boken "godare glass utan glassmaskin" av Camilla Hamid (Bonnier fakta)"
Fotograf Ulrika Pousette
ca 1 ½ liter