Ingen sommar utan bär! Nu för tiden finns de ju i affären året om, men de går ju inte att jämföra med den söta
smaken av sommarens solmogna bär. Hinner du inte äta upp bären finns det massor att göra för att kunna njuta
av dem längre. Gör saft, sylt, paj eller glass! Recepten och produkterna du behöver hittar du här!
Förädla, frys in och konservera
Bär kan förädlas i det oändliga. Saft, sylt, gelé, chutney och sirap. Använd bär i bakning, matlagning, desserter och i cocktails. Var noga med att använda väl rengjorda burkar, försluta ordentligt och förvara i rätt temperatur.
När du fryser in bär är det praktiskt att portionspaketera. Väg upp rätt mängd rabarber till en paj, frys in och ta fram när det är dags att baka paj. Styckfrys genom att lägga ut bären på en bricka, häll sen över dem i en påse eller burk så är det lättare att ta fram några bär i taget till en smoothie. Frys in hela krusbär och använd som isbitar för en smak av sommar mitt i vintern.
Många bär kan picklas och syras för att användas till desserter eller mustiga grönsaksgrytor. Lägg in exempelvis lingon eller havtorn, krydda med ingefära och förgyll vinterns middagar.
Krydda
Safta och sylta med kryddor och nötter! Tillsätt hackade cashewnötter i blåbärssylten eller låt ett par svartpepparkorn koka med i gelésaften.
Blanda
Ibland lyckas man endast skörda olika bär i mindre mängd. Blanda dem och upptäck nya smakkombinationer! Vad sägs om marmelad av björnbär, röda vinbär och hallon? Eller sirap av hjortron och svarta vinbär att servera till vaniljglass? Testa dig fram!
Bärmos
Ta tillvara på bärmoset som blir över när du gör saft och gelé. Smaksätt bröd, gör en kryddig chutney eller toppa frukostyoghurten med det. Bärmos är bra att krydda upp, med exempelvis basilika eller andra örter, eftersom en stor del av bärsmaken stannar i saften.
Gåvor
Fyll fina burkar och flaskor med hemmagjord sylt eller saft. Sätt på en handskriven etikett och du har en perfekt present att ge till någon du tycker om.
ca 2 liter
Du behöver 1500 gram hallon och 400 gram strösocker
Gör såhär:
Fyll upp vatten till nivåstrecket i den nedersta delen, sätt på de andra två delarna.
Häll hallon och socker i den översta delen. Blanda om.
Koka upp och sänk temperaturen så att vattnet sjuder under hela ångningen.
Ångkoka i 45 minuter och tappa ur saft i en kanna. Sila saften i flaskor, förslut och låt svalna.
Ta tillvara på bärmoset som blir över. Se förslag på vad du kan göra med det i listan.
ca 1½ liter
Du behöver 1 kg jordgubbar och 1 kg syltsocker
Gör såhär:
Ansa och dela jordgubbarna i mindre bitar.
Häll jordgubbarna i en kastrull och blanda med socker. Låt koka i 3-5 minuter under omrörning.
Mosa eller mixa bären om du vill ha en slät sylt.
Häll upp i varma burkar, stäng locken och låt svalna helt.
8-12 bitar
Pajen är beräknad till en 24 cm form, för en större form lägg till 50% extra fyllning
Pajdeg:
Fyllning:
Topping:
Pajdeg:
Bärfyllning:
Utbakning:
Blir ca 1½ liter glass
Vinbärspuré:
150 g svarta vinbär
½ msk limesaft
½ dl socker
Glass:
3 dl grädde
1 burk sötad kondenserad mjölk (397 g)
250 g Mascarponeost
Gör såhär:
1. Blanda vinbär, limesaft och socker i en kastrull. Koka upp och låt sjuda tills det tjocknat något.
2. Mixa slätt och ställ åt sidan för att svalna. Sila purén om du vill ha en helt slät glass.
3. Rör ihop puré, Mascarpone och mjölk.
4. Vispa grädde fast i en stor bunke.
5. Tillsätt vinbärsröran och vispa ihop till en slät smet.
6. Fördela glassmeten i glassformar och ställ i frysen för att stelna, minst 1 timme.
Om det blir glassmet över kan du hälla den i exempelvis en brödform och frysa in.
Inga e-ämnen eller konstgjorda smaktillsatser. Det är lättare än man tror: använd en saftmaja! I bottenlagret kokar vatten som leds upp till översta lagret där valfri frukt/bär placerats. Ner i mittenlagret rinner sedan färdig saft!
Att ånga saften i en saftmaja är ett enkelt sätt att göra saft. Det funkar med de flesta bär och frukter och medan saften kokas kan du ägna tiden åt att göra något annat. Sedan är det bara dags att tappa upp på flaskor. Receptet lämpar sig för de flesta frukter och bär, t.ex. rabarber, jordgubbar, blåbär, vinbär, lingon, äpplen och plommon.
Eftersom saften innehåller vanligt socker och har kokats brukar det funka bra att skippa konserveringsmedel om saften kan förvaras någorlunda svalt. Vill du tillsätta konserveringsmedel går det bra att tillsätta 1 kryddmått atamon per liter färdig saft i den mellersta bunken. Men kom ihåg att konservering med värme är minst lika bra som konservering med kemiska tillsatser och konserveringsmedel!
Botten
Vita lagret
Lila lagret
4 portioner
Topping
En god bärglass ska smaka mycket bär! Annars får det vara. Den här varianten är superenkel att göra.
Du kan i princip byta ut blåbären mot vilka bär du vill, men glassens konsistens kommer att variera
efter bärens olika vätskeinnehåll.
Receptet är hämtad ur boken "godare glass utan glassmaskin" av Camilla Hamid (Bonnier fakta)"
Fotograf Ulrika Pousette
ca 1 ½ liter