Te tros ha druckits runt om i världen sedan 300-talet då kineserna använde det som medicin. Det finns en stor mängd olika sorters téer med olika egenskaper och smak. Grönt, rött, svart eller gult te är några av sorterna som finns. Hur man brygger te har alltid varit en konst i sig själv. Tepåsar, tesilar eller tebryggare i alla dess former, material och storlekar används till att förvandla vatten och teblad till te. Hela tiden förfinas tekonsten med hjälp av nya téer, en global blandning av smaker och nya förbättrade tebryggare. För om téet är för starkt eller för svagt på grund av en dålig tekanna så spelar tebladens kvalitet inte så stor roll.
Här har vi på Bagaren och Kocken samlat tekannor och tebryggare av hög kvalitet och med sylvass design. Från tillverkare som La Cafetiere, Le Creuset och IB Laursen för att nämna några. Te avnjuts bäst i en snygg tekanna eller tebryggare. Många av tebryggarna i vårt sortiment gör det också lättare att brygga te, på grund av smarta innovativa lösningar. Även tesilar ligger under den här kategorin.
I över 2000 år har människan fått sinnesro, stimulans och härliga smakupplevelser från bladen från den lilla tebusken,
Camelia sinensis på latin. Oavsett om du dricker grönt, svart, vitt eller gult te får du i dig massor av nyttiga antioxidanter
och dessutom uppiggande koffein. Läs och lär om en av våra mest uppskattade njutningsdrycker.
I över 2000 år har människan fått sinnesro, stimulans och härliga smakupplevelser från bladen från den lilla tebusken, Camelia sinensis på latin. Oavsett om du dricker grönt, svart, vitt eller gult te får du i dig massor av nyttiga antioxidanter och dessutom uppiggande koffein. Läs och lär om en av våra mest uppskattade njutningsdrycker.
... eller kejsarte, anses som det finaste av alla teer. Det görs av de små unga, håriga bladknopparna på busken och är minimalt bearbetat. Vitt te varken ångas eller steks, det torkas direkt och har lägst koffeinhalt men högst antioxidanthalt. Förmodligen var detta den allra första sortens te man drack.
.. är ett mellanting mellan grönt och vitt te. Teet har fått vissna och sen torka i stackar, alternativt inslaget i papper eller hudar. Detta ger ett te med en mild och inte så gräsig smak. Det tar lång tid att framställa och är ganska ovanligt. Bereds som grönt te.
... är det te som är mest studerat. Det är mindre bearbetat, ojäst och har betydligt mer flavonoider. Även så kallade katechiner som anses både hälsosamma och farliga eftersom de tycks påverka levern negativt i för höga doser, så drick måttligt.
är det mest bearbetade av teerna och innehåller därmed minst flavonoider men mest koffein. Efter plockning får bladen, som vanligen skärs eller krossas, oxidera, en process under vilken bladen tappar sin gröna färg och svartnar, varefter de torkas. Svart te tappar inte smak vid lagring lika fort som grönt te.
... rooibos te, är inget äkta te. Det görs av blad från den sydafrikanska järneksbusken Aspalathus linearis. Bladen jäser i rullar nergrävda i jorden, detta gör att de får en röd färg. Rooibos har använts i flera hundra år i Sydafrika som me-dicinaldryck och påstås förhindra uppkomst av allergier, astma, hösnuva, eksem och sömnlöshet. Det är koffeinfritt och innehåller många mineraler och även ämnen som tros motverka åldrande.
Kamomill, den prästkrageliknande blomman är lätt lugnande och anti-inflammatorisk. Var försiktig om du är allergisk mot gråbo. Brännässla, har genom århundraden använts mot hösnuva, halsont och urinvägsbesvär. Vattendrivande och inflammationshämmande. Fänkål, gör enligt grekisk legend människor odödliga. Fänkålsfrö har mycket magnesium så de motverkar muskel- och magkramp. De har en östrogenliknande effekt och kan lindra övergångsbesvär och pms. Pepparmynta, verkar uppiggande tack vare mentolen, samtidigt lugnar den matsmältningen och lindrar irriterade tarmar. Motverkar också åksjuka.