Tisdagen 25/10 kl. 17:45 kommer Erik Brännström (aka Vilda Kocken) och inspirerar med "Caveman Cooking"
på vår instagram! Han kommer bjuda på talgdoppad flankstek "Caveman Style" som är rimmad på saltsten med
kolbakad lök, glödad pumpa och kolad smörad kalvfond.
Jag kommer introducera dig till den underbara värden av ”Caveman Cooking”. Jag kommer att kombinera det med att använda några av mina favoritprylar just för utomhusmatlagning. När man lagar Caveman Cooking så skall man ju använda så lite redskap som möjligt och bara ta hjälp av glöden och elden. Men jag tycker det är trevligt att använda lite sköna prylar också - det är ju ändå 2022! Denna rätt kan låta svår men du kan med lätthet laga till den inne också. Då får du skippa att laga till pumpan på kolet och kör den i ugnen i stället.
Du behöver inte vara orolig om pumpaskalet och lökskalet blir bränt och kolat, det är insidan som räknas kan man säga. Denna typ av matlagning gör att innehållet blir nästan sous vide då den får sakta tillagas i sitt egna skal. Du kommer att få en smakrik produkt med koncentrerade smaker samt att du ökar sötman i själva råvaran.
Grunden till Caveman Cooking är att man kontrollerar värmen och temperaturen men det är ju en grund för all matlagning. Du har ju däremot inga reglage eller termostat så du får använda elden och glöden att flytta runt för att få en jämn temperatur.
Jag brukar ”talgbada” mitt kött och med det så menar jag att jag efter ca 30 sekunder på kolet doppar den i smält talg som är 54-58 grader. Den får i princip bara ta ett snabbt bad på några sekunder. Sedan över på kolet igen. Så upprepar jag denna process frekvent. Men du kan givetvis ösa eller pensla köttet om du använder en stekhäll eller en stekpanna. Jag brukar också vila mitt kött i talgen men du kan givetvis vila det på ett galler också.
Kolad kalvfond