Köksredskap & design på nätet
Fri frakt över 500,-
Snabba leveranser
365 dagars öppet köp
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg 0 kr Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Vinglas

 

När man ska välja rätt vinglas kan det vara en hel vetenskap i sig. Smaken i vinet kan ändras drastiskt mellan olika glas. Därför gäller det att verkligen välja rätt glas till rätt vin. Om du gör det, så kommer det göra mycket för vinupplevelsen. Vi har många vackra vinglas, förhoppningsvis kan du hitta glas som är perfekta för dig.

Vi erbjuder vinglas från varumärken som Bodum, Eva Solo, Iittala, Orrefors, Rice, Rosendahl, Spiegelau och Rosenthal. Bland detta stora sortiment har vi flera sorters vinglas. Här hittar du rödvinsglas, vitvinsglas och champagneglas. Det är väldigt roligt att samla på fina vinglas. Det är även en mycket uppskattad gåva som håller hela livet.

Du finner även vinglas i plast som finns i olika varianter. Dessa är mycket fina och praktiska att ta med sig i picknickkorgen, vid poolen, i båten eller på campingsemestern! Plastglasen är av mycket hög kvalité och kan inte alls gå sönder. 

 

RÄTT VIN I RÄTT GLAS MED JENS DOLK

Läs mer om druvorna och glasen som passar till längre ner på sidan!

Karaffer, vakuumpumpar, kylare och allt som hör till!

Luftning av vin är viktigt och det räcker inte att bara öppna korken på vinflaskan, den är för liten. För att lyfta fram vinets rätta karaktär behövs mycket luft för att få bort sulfater. Ju yngre vinet är, desto större volym behövs på karaffen. Att använda en karaff är inte bara bra för att förhöja smakerna, det förhöjer även upplevelsen rent visuellt. Ett riktigt bra tips är att förvara vinet med hjälp av en vakuumpump!

⯈ TILL ALLA VINTILLBEHÖR

VÄLJA RÄTT GLAS

Sauvignon Blanc

Druvan: Sauvignon Blanc är en av världens mest populära gröna druvor. Vinerna skiljer sig lite i stil beroende på odlingsland, men gemensamt har de en frisk och aromatisk karaktär. Vanliga inslag är gröna äpplen, krusbär, fläder, gräs, nässlor.

Glaset: Ett vinglas med en stor, hög kupa och relativt liten öppning är att rekommendera. Formen förstärker fräschheten i druvan och intensiteten i doften, Dessutom ger det vinet en bra balans mellan frukt, syra och mineralitet.

Riesling

Druvan: Riesling är en populär grön druva och rieslingviner finns i många olika skepnader. Unga viner har ofta en tydlig ton av citrus, medan lagrade viner är mer generösa med toner av bl.a. honung, aprikos och petroleum. Gemensamt för vinerna är att de går under kategorin friskt och fruktigt. 

Glaset: En liten, hög kupa med relativt sluten öppning som balanserar syran i vinet genom att lyfta fram druvans fruktighet. Av samma anledning passar detta glas till röda viner med fin syra och balanserade tanniner, exempelvis Zinfandel och Chianti. 

Pinot Noir

Druvan: Pinot Noir är en populär blå druva med ursprung i Frankrike. Pinot Noir från nya världen (vinländer utanför Europa) är ofta sötare och mer komplexa än den franska. Pinot Noir från Bourgogne är känt för sin friskhet och mörkbäriga arom.

Glaset: En stor, generös kupa passar perfekt. Ett glas för New World Pinot Noir har ett rakt parti (läpp) längst upp som styr vinet förbi tungspetsen, vilket gör att sötman i vinet blir mindre påtaglig. Ett glas för Old World Pinot Noir styr istället vinet till tungans främre del och lyfter fram fruktsötman i det syrliga vinet.

Zinfandel

Druvan: Zinfandel är en blå druva som odlats i USA och Kalifornien sedan 1800-talet. Under 80-talet bestämde sig ett par vinproducenter för att ta fram ett kvalitativt rött vin av druvan. Det är detta vin som kännetecknar Zinfandel idag. Ett mustigt, fruktigt vin med medelhög strävhet och toner av solmogna bär. 

Glaset: Här passar ett relativt litet glas med en långsmal kupa och en sluten öppning. Formen dämpar syran och alkoholen i drycken och framhäver istället vinets bärighet. Därför fungerar glaset också till vita viner med frisk syra och frukt, t.ex. Riesling.

Shiraz/Syrah

Druvan: Shiraz- och syrahviner görs av samma blåa druva. Namnet avslöjar vilken stil vinet har. Syrah är strama viner med en pigg syrlighet och smak av plommon och körsbär. Shiraz är varmare och generösare, har en pepprig ton och smak av vildhallon och björnbär.

Glaset: Ett glas för syrah har en rund kupa med en ganska liten öppning. Kupans form förstärker doften i vinet och ger det en rundare, mindre kärv smak. Ett glas för shiraz har en stor, hög kupa med en vid öppning.

Cabernet/Merlot

Druvan: Cabernet Sauvignon är en av världens mest kända blåa druvor. Viner gjorda av dessa druvor har ofta en kraftig smak med mycket tanniner och hög syra, samt toner av svarta vinbär.

Glaset: En stor, hög kupa med förhållandevis vid öppning förhöjer upplevelsen av vinet genom att mildra strävheten och syran. Det gör att fruktsötman i druvan träder fram och smaken av vinet blir både rundare och fylligare.

Chardonnay

Druvan: En av vinvärldens mest kända gröna druvor. I vindistriktet Chablis i norra Bourgogne är chardonnayvinerna i regel krispiga och fruktiga med tydlig ton av citrus. I övriga Bourgogne och i Nya världen är vinerna mer fylliga och smakrika. Det beror på att klimatet är varmare – men framförallt på att chardonnayviner utanför Chablis lagras på ekfat.

Glaset: Oekad chardonnay gör sig bäst i ett glas med en liten öppning som styr vinet till tungans främre del. Då träder fruktsötman fram och vinet får en rundare smak med mindre syra. Ekfatslagrad chardonnay passar bättre i ett glas med stor kupa och vid öppning, som gör att vinet får mer luft. Det förstärker vinets arom och generösa ekfatstoner.

Champagne

Druvan: Champagne är världens mest kända mousserande vin. En klassisk champagne framställs av saft från druvorna Chardonnay, Pinot Noir och Pinot Meunier. Endast mousserande viner som produceras i distriktet i Frankrike får kallas för champagne. Vinerna framställs genom traditionell champagnemetod: ett vanligt vin produceras av druvsaften, som sedan får jäsa ytterligare en gång på flaska. Vinet får en riklig mängd bubblor, som kommer av det höga trycket som bildas i flaskan, och den karaktäristiska brödigheten kommer fram.

Glaset: Kupan framhäver en specifik dryck och inte en specifik druva. Champagneglaset passar utmärkt till alla typer av mousserande vin. Den stora kupan lyfter aromerna och framhäver på så vis vinets brödighet och friskhet. Den avsmalnande öppningen koncentrerar dofterna till näsan och styr dessutom drycken till tungans främre del, vilket gör att upplevelsen av sötma blir större. 

Champagnens ABC

Blanc de Blancs: Champagne som är tillverkad enbart av Chardonnay. Den har en god hållbarhet.

Brut: Torr champagne.

Blanc de Noirs: Champagne framställd av enbart blå druvor, det vill säga Pinot Noir eller Pinot Meunier.

Cuvée: En blandning av stilla viner.

Dosage: Tillsats av en liten mängd söt vätska.

Demi-sec: Halvsöt/Söt champagne.

Extra brut, brut non dosé, brut nature, ultra brut: Extra torr champagne.

NV, Non vintage, Non millésimé: Champagne blandad av vin från flera årgångar.

Prestige: Lyxchampagne från de stora husen. Görs på stilla basvin av högsta kvalitet.

Rosé: Champagne i olika rosa toner.

Sec: Halvtorr champagne.

Vintage, Millésimé: Årgångschampagne görs i regel bara under bra vinår.

CAVA & PROSECCO

Prosecco och cava – varför smakar de olika?

Det är inte bara druvsorter och tillverkningsland som gör att cava och prosecco smakar olika! Framställningsmetoderna skiljer sig på ett avgörande sätt och ger upphov till viner med olika förtjänster.

Cava

Cava tillverkas enligt den traditionella metoden med en andra jäsning på flaska. Man utgår från ett färdigjäst vin, tillsätter på nytt jäst och socker och fyller på flaskor som tillsluts. När vinet jäser kan koldioxiden inte ta sig ut och vinet blir bubbligt- mousserande. Efter den andra jäsningen får vinet ligga länge med jästfällningen kvar och det är då de typiska brödiga och mångfacetterade smakerna i cavan uppstår. Champagne och cremant framställs enligt samma metod.

Prosecco

Proseccons andra jäsning sker istället i trycktank och går betydligt fortare. Så fort jäsningen är klar tappas vinet på flaska och kontakten med jästfällningen blir därmed mycket kort. Det gör att det ursprungliga vinets aromer bevaras i mycket högre grad och de brödiga, mer komplexa smakerna uteblir.