Bagaren och Kocken AB

Wok

Österifrån, närmare bestämt från Kina, kommer ett otroligt populärt kokkärl; woken. Främst använd i de södra delarna av Kina är wokpannan en helt unik gren av kokkärl. I Sverige och övriga världen har woken till och med satt namn på en viss typ av rätter. Alla vet säkert inte att pannan kom före rätten. Det säger något om wokpannans storhet.

Med sina höga kanter och runda form liknar woken knappt någonting annat i köket. En traditionell wok har en rund botten vilket gör det lättare att slänga runt grönsaker och kött i pannan. Dock så fungerar inte den rundade formen särskilt bra på platta induktionsplattor och man ser ofta därför modeller med platt botten. Formen av woken är också det som skapar dess unika egenskaper. Den smala botten har en hög temperatur medan det är svalare högre upp i kanterna. På så vis tillagas det som ligger i botten på pannan med en helt annan hastighet och intensitet än det som slängs upp mot kanterna.

Bagaren och Kocken har både traditionella och moderna wokpannor för induktion. Wokar i ett brett spektra, från modeller i kolstål och gjutjärn, till rostfritt stål och aluminium.  

Wok