Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Det finns få saker som kan mäta sig med doften av nybakat bröd. När du bakar ditt eget bröd har du full kontroll över ingredienserna, vilket inte
bara garanterar färskhet utan också ger möjligheten att baka exakt det bröd du är sugen på. Att baka bröd hemma kan vara både rogivande och kreativt.
Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren bagare, finns det alltid något nytt att upptäcka. Kanske lockas du av klassiska recept som surdegsbröd med
dess karakteristiska krispiga skorpa och saftiga inre, eller kanske vill du experimentera med olika mjölsorter och smaktillsatser som frön, nötter och
torkad frukt. Här ger vi också tips på flätat gårdsbröd och trendiga Fougasse-brödet! 

Fougasse

Fougasse är ett franskt brytbröd. Brödet har formen av ett veteax och är inte bara vackert utan även
fantastiskt gott att servera vid en middagsbjudning, där gästerna får bryta brödet själva.

Du behöver: 

  • 12 g färsk jäst
  • 2 dl fingervarmt vatten
  • 4 dl vetemjöl special + lite extra till utbakning
  • 1 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 3 msk finhackade färska örter (t. ex rosmari, persilja och timjan)
  • 1-2 msk olivolja till pensling)
  • flingsalt till topping + färska örter

Gör så här:

  1. Smula jästen i bunken till en köksmaskin med degkrok. Tillsätt vattnet och lös upp jästen. Tillsätt mjöl, salt, olja och av de hackade örterna och arbeta till en smidig deg. Låt knåda i ca 7-10 minuter.
  2. Låt jäsa täckta med en kökshandduk i ca 45 minuter.
  3. Lägg degen på mjölat bakbord och kavla ut till ett ovalt bröd i ca 30 lång och 20 cm bredd. Lägg på en bakplåtspapper. Skär ett långt snitt i mitten ( inte hela vägen) och 4-5 små snitt på snedden på varje sida. Öppna snitten försiktigt så att de inte jäser ihop.
  4. Låt jäsa i ca 20 minuter.
  5. Sätt ugnen på 220 grader och ställ in bakstålet så den blir riktigt varm.
  6. Lägg försiktigt bröder på bakstålet tillsammans med bakplåtspapper. Baka brödet i mitten av ugnen ca 15-20 minuter tills den har fått gyllene färg. Ta ut och pensla direkt med olivolja, strö över örterna och flingsalt.

SURDEGSBRÖDET - FRÅN START TILL SLUT

Vårt första bröd är ett surdegsbröd som bakas i en gjutjärnsgryta. Här formar vi degen med handen - den
ska inte knådas. Den blandas bara ihop och viks ihop två-tre gånger så den formas till ett bröd för att sedan
ställas på kylning för att utveckla sig. Det som behövs är endast en skål, en degskärare för att skära degen,
en höjningskorg och en gryta att baka i. Med det krävs en smula tålamod, då det tar två dagar från det att
du börjar tills du står med brödet i handen. Processen innefattar inte mycket arbete och när du väl kommit
in i det är det snabbt överstökat.

Surdeg = svårt?

Det är faktiskt mycket enklare än vad man tror. Det behövs bara vatten, mjöl och några av de goda bakterierna som finns i luften. När du påbörjar en surdeg kan du använda fullkornsmjöl då det har lite mer kraft i sig. Om du har en deg som är lite trött kan det vara en bra idé att friska upp surdegen med halvt fullkornsmjöl.

Själva början tar 3-5 dagar och sedan behöver den bara fräschas upp därifrån. Om du har planer på att baka ungefär en gång i veckan kan du låta den stå försluten på köksbordet och fräscha upp den innan gräddning. Om är längre tid mellan dina bakningar så förvara den kallt tills du ska använda den i bakningen.

Så här gör du surdeg

  • Dag 1: Surdegsstarten innehåller 100 g vatten, 50 g vetemjöl och 50 g fullkornsmjöl. Rör försiktigt ihop och sätt i ett glas med en liten öppning så att syre kan tillsättas och lämna.
  • Runt dag 3-5: Låt det stå i 3-5 dagar tills det kommer bubblor på toppen och det börjar lukta lite syrligt. Kasta hälften och tillsätt 50 g vatten och 50 g mjöl.
  • 2 dagar innan bakning: Ta så att det finns cirka 2 matskedar kvar i glaset och tillsätt 50 g mjöl och 50 g vatten – och låt det stå på bordet till dagen efter. Nu behöver du bara tillsätta 50 g mjöl och 50 g vatten cirka två timmar innan du slår upp degen.

Om du bakar ofta, alltså mer än en gång i veckan så räcker det att fräscha upp degen ett par timmar innan bakningen.

Du kan testa om din surdeg är redo för bakning genom att lägga en liten bit i ett glas vatten. Om degen flyter upp är den redo att användas. Har du inte hunnit fräscha upp den så låt den stå lite längre. Har du inte fräschat upp den på länge så ska den fräschas upp från start.

Du har nu en surdeg som är redo att användas. I denna portion är det alltid cirka 2 bröd + man arbetar vidare med resten.

Brödet

Du behöver

  • 350 g vatten (ljummet)
  • 75 g surdegsstartare
  • 450 g bakmjöl med högt protein (över 12%)
  • 50 g fullkornsmjöl
  • 10 g salt

Gör så här

  1. Rör ut surdegen i vattnen och tillsätt mjöl, fullkornsmjöl och salt. Arbeta ihop det med händerna tills det har konsistens som havregröt. Lägg på ett lock och låt stå i 20-30 minuter.
  2. Ta ena kanten av degen och vik den över sig själv. Gör detta hela vägen runt. Lägg på locket och genomför denna process två gånger till. Nu ska du ha en glatt deg. Om du har blöta händer så fastnar inte degen på händerna vilket gör att den blir mer lättarbetat.
  3. Lägg ut degen på bordet och ”pre-shape” den lite grann. Den ska bara formas upp. Använd eventuellt en degskrapa till detta. Det är samma sak som att rulla ihop en stor bulle. När den dragits ihop tillsätt lite mjöl på toppen. Låt den vila i cirka 15 minuter. Vänd på den och forma degen. Målet är att dra i den för att göra flera lager i degen, vilket ger plats för luftbubblor.
  4. Degen som nu är bänd med mjölsidan ner breds lätt ut med fingrarna. Vik upp ena änden för att täcka hälften. Dra nu över sidorna och sist toppen. Lägg en duk i jäskorgen och lägg lite mjöl i den. Lägg nu degen med den fina sidan nedåt i korgen. Var noga med att täppa till öppningarna så att hela brödet håller samman. Kyl i 18-30 timmar innan gräddning.
  5. Vänd försiktigt ut degen ur jäskorgen. Fördela över lite mjöl med fingrarna. Man kan använda fullkornsmjöl som ger lite mer struktur. Lägg sedan degen i en kall gjutjärnsgryta. Du kan eventuellt ha en bit bakplåtspapper i den. Lägg på locket och sätt in i en kall ugn. Sätt ugnen på 235 grader och grädda i 45 minuter. Ta av locket och ge brödet 10 minuter till för att få fin färg. Vänd ut det ur grytan och försök vänta innan du slänger dig över det.

PRAKTISKA REDSKAP

Lékué Startkit till surdeg

Satsen innehåller allt du behöver för att komma igång med att baka ditt bröd och dina kakor med surdeg. Satsen är idealisk för alla som vill prova på den ädla konsten att göra sin egen surdeg. De medföljande instruktionerna gör det enkelt och roligt att göra sin egen surdeg.

De Buyer Special Box brödform-set i 2 delar

I setet här får du en perforerad baguetteform med plats till två klassiska baguetter. Setet inkluderar också en praktisk snittkniv och  en traditionell brödform på 30 cm, som du kan använda till franskt lantbröd, rågbröd eller luftiga kakor.

Blomsterbergs Brödform i silikon, 30 cm

Brödform i silikon från Blomsterbergs - passar perfekt till att baka formbröd, sockerkaka och liknande. Formen tål temperaturer på 220 grader celsius i ugn och -20 grader celsius om du vill frysa in kakan eller brödet. Formen är försedd med en stabiliserande stålkant.

FLÄTAT GÅRDSBRÖD

Surdegen kräver lite tid - detta brödet kräver lite teknisk assistans då det ska knådas ordentligt. Det kan
självklart göras för hand, men man kan också överlåta det jobbet till sin köksassistent.

Denna deg är en klassisk mjuk deg som kan användas till det mesta - tillsätter du kardemumma får du en
vetelängd till kaffet. Forma den till små bollar eller små avlånga korvbröd. Tillsätt russin eller chokladknappar
så har du trevliga födelsedagsbullar. Grädda i en form för att få ett riktigt gott rostbröd.

Gårdsbröd

Du behöver

  • 2,5 dl mjölk
  • 2 ägg
  • 15 g jäst
  • 2 tsk socker
  • 50 g mjöl
  • 100 g smör
  • 10 g salt
  • 1 ägg till pensling
  • Eventuellt sesam på toppen.

Gör så här

  1. Rör ihop mjölk, ägg, socker och jäst. Tillsätt mjölet och kör i 10-12 minuter tills degen har en fått en enhetlig struktur.
  2. Tillsätt smörtärningar och salt. Knåda i 5 minuter till.
  3. Lägg ett lock eller en duk över skålen. Låt den jäsa till dubbla storleken i rumstemperatur. Det tar cirka 1 timme.
  4. Lägg ut degen på en bordsskiva med lite mjöl.
  5. Dela in degen i tre lika stora delar. Rulla ut till korvar på cirka 40-45 cm.
  6. Fläta degen och lägg på en bakplåt. Låt brödet eftersvälla 30 minuter innan det penslas med vispat ägg och strö sedan över sesam.
  7. Baka i en varm ugn vid 200 grader över/under värme i cirka 30 minuter.

GLUTENFRITT BRÖD

Det finns nu så mycket gott glutenfritt mjöl att du kan få ett resultat som starkt påminner om det du fått om
du använde vanligt mjöl. Dock kommer degen inte ha samma elasticitet och den ska inte jäsa då detta utvecklar
glutennätverket i degen. Därför kan du ganska snabbt baka brödet efter att du har blandad ihop degen då den
inte heller ska knådas. Degen är något klistrigare så den passar bäst att baka i en form. Eller så kan du göra
den till frallor och lägga på en bakplåt.

Glutenfritt bröd med kärnor

Du behöver

  • 500 g ljummet vatten
  • 15 g jäst
  • 1 ägg
  • 1 matsked socker
  • 50 g grovmalda havregryn
  • 50 g solroskärnor
  • 50 g pumpakärnor
  • 550 g glutenfritt mjöl
  • 13 g salt

Gör så här

  1. Blanda ut jästen i vattnen och tillsätt socker och ägg.
  2. Rör ihop havregryn, solroskärnor och pumpakärnor.
  3. Häll över 3/4 av blandningen i degen tillsammans med mjöl och salt. Vispa ihop degen med en elvisp tills den inte har några mjölklumpar. Låt den stå i 20 minuter och vila.
  4. Lägg i en brödform och släta ut degen. Toppa med resten av kärnblandningen. Sätt ugnen på 200 grader och grädda i över/undervärme i 35 minuter.
  5. Ta ut det färdiga brödet ur formen och låt det svalna helt innan det skärs upp.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken