Om det finns något som vi har lärt oss från pandemin så är det att det finns nog inget bättre än doften av
hembakat bröd. Vi kommer här med tre olika sorters bröd som har en bra basdeg som du kan arbeta vidare
med genom att exempelvis forma den till frallor eller toppa med något gott.
Det finns få saker som kan mäta sig med doften av nybakat bröd. När du bakar ditt eget bröd har du full kontroll över ingredienserna, vilket inte
bara garanterar färskhet utan också ger möjligheten att baka exakt det bröd du är sugen på. Att baka bröd hemma kan vara både rogivande och kreativt.
Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren bagare, finns det alltid något nytt att upptäcka. Kanske lockas du av klassiska recept som surdegsbröd med
dess karakteristiska krispiga skorpa och saftiga inre, eller kanske vill du experimentera med olika mjölsorter och smaktillsatser som frön, nötter och
torkad frukt. Här ger vi också tips på flätat gårdsbröd och trendiga Fougasse-brödet!
Gäller färgerna Mineral White, Glossy White, Black & Black Diamond
Gäller färgerna mattsvart & grå
Gäller på KSM185 i färgerna Creme, Röd, Röd Metallic, Svart, Cast Iron, Pebble Palm, Medallion Silver & Kyoto Glow
Allt-i-ett-bakskål för bröd som är utformad för att passa köksmaskiner från KitchenAid med fällbart drivhuvud. Tack vare materialet i keramik fångas ånga som uppstår vid bakningen upp, vilket skapar en likande miljö som i en traditionell ångugn. Brödskålen har en kapacitet på 4,7 liter och jäsmarkeringar på insidan för att göra processen tydlig. Skålen tål upp till 260 C° och får även användas i frys, mikro och diskmaskin.
Vårt första bröd är ett surdegsbröd som bakas i en gjutjärnsgryta. Här formar vi degen med handen - den
ska inte knådas. Den blandas bara ihop och viks ihop två-tre gånger så den formas till ett bröd för att sedan
ställas på kylning för att utveckla sig. Det som behövs är endast en skål, en degskärare för att skära degen,
en höjningskorg och en gryta att baka i. Med det krävs en smula tålamod, då det tar två dagar från det att
du börjar tills du står med brödet i handen. Processen innefattar inte mycket arbete och när du väl kommit
in i det är det snabbt överstökat.
Det är faktiskt mycket enklare än vad man tror. Det behövs bara vatten, mjöl och några av de goda bakterierna som finns i luften. När du påbörjar en surdeg kan du använda fullkornsmjöl då det har lite mer kraft i sig. Om du har en deg som är lite trött kan det vara en bra idé att friska upp surdegen med halvt fullkornsmjöl.
Själva början tar 3-5 dagar och sedan behöver den bara fräschas upp därifrån. Om du har planer på att baka ungefär en gång i veckan kan du låta den stå försluten på köksbordet och fräscha upp den innan gräddning. Om är längre tid mellan dina bakningar så förvara den kallt tills du ska använda den i bakningen.
Om du bakar ofta, alltså mer än en gång i veckan så räcker det att fräscha upp degen ett par timmar innan bakningen.
Du kan testa om din surdeg är redo för bakning genom att lägga en liten bit i ett glas vatten. Om degen flyter upp är den redo att användas. Har du inte hunnit fräscha upp den så låt den stå lite längre. Har du inte fräschat upp den på länge så ska den fräschas upp från start.
Du har nu en surdeg som är redo att användas. I denna portion är det alltid cirka 2 bröd + man arbetar vidare med resten.
En tyst bakmaskin med hög kapacitet och som är utrustad med ett unikt knådningssystem. Köksmaskinen utmärker sig med en timerfunktion som enkelt låter dig ha full kontroll över bakprocessen. Ett bra val för bagaren som alltid strävar efter bästa möjliga resultat i köket.
Brödform i silikon från Blomsterbergs - passar perfekt till att baka formbröd, sockerkaka och liknande. Formen tål temperaturer på 220 grader celsius i ugn och -20 grader celsius om du vill frysa in kakan eller brödet. Formen är försedd med en stabiliserande stålkant.
Surdegen kräver lite tid - detta brödet kräver lite teknisk assistans då det ska knådas ordentligt. Det kan
självklart göras för hand, men man kan också överlåta det jobbet till sin köksassistent.
Denna deg är en klassisk mjuk deg som kan användas till det mesta - tillsätter du kardemumma får du en
vetelängd till kaffet. Forma den till små bollar eller små avlånga korvbröd. Tillsätt russin eller chokladknappar
så har du trevliga födelsedagsbullar. Grädda i en form för att få ett riktigt gott rostbröd.
Det finns nu så mycket gott glutenfritt mjöl att du kan få ett resultat som starkt påminner om det du fått om
du använde vanligt mjöl. Dock kommer degen inte ha samma elasticitet och den ska inte jäsa då detta utvecklar
glutennätverket i degen. Därför kan du ganska snabbt baka brödet efter att du har blandad ihop degen då den
inte heller ska knådas. Degen är något klistrigare så den passar bäst att baka i en form. Eller så kan du göra
den till frallor och lägga på en bakplåt.
Fougasse är ett franskt brytbröd. Brödet har formen av ett veteax och är inte bara vackert utan även
fantastiskt gott att servera vid en middagsbjudning, där gästerna får bryta brödet själva.
Du behöver:
Gör så här: