Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

 Dags för påskfirande!

En av årets stora mathelger står runt hörnet. Duka lite fint, laga något gott och kanske skäm bort dig själv eller någon du
tycker om med en fin påskpresent. Vi kikar in hos Anna Carolina Magnusson som driver instagramkontot annacarolinebakar för
att inspireras av hur hon dukar till påsk. Dessutom delar hon med sig av tre ljuvliga recept till en lyxig trerätters påskmiddag!

IMPONERA MED HEMBAKAT I PÅSK

Ljusgul tårta med små påskägg som dekoration, red velvet cupcakes med tjusigt spritsad frosting eller varför
inte små chokladpraliner i påskiga former? Låt kreativiteten flöda och gå loss med färg i årets påskbak!

Baka en påsktårta!

Påsktårtan får gärna vara lite "mycket"! Ös på med färgglada dekorationer och påskgodis i olika former så att den känns som en frodig påskbukett. 

Tips på piffiga dekorationer

  • Påskägg (krossade eller hela)
  • Ätbara blommor
  • Citrusskivor
  • Spritsa blomliknande mönster
  • Bär och frukt
  • Gör ett "fågelbo" av chokladdoppade okokta glasnudlar
  • Citronmeliss
  • Skapa små morötter av kristyr

TRERÄTTERS PÅSKMIDDAG

En vårig meny är satt för den stundande påskmiddag! Till förrätt serveras en fräsch tallrik med primörer,
rökt lax, rakor och en piggt grön sås. Till huvudrätt oxfilé med vinegrettbaserad potatissallad och fetaostkräm.
Avslutningsvis en vispad pannacotta med en syrlig mangosås, maränger och chokladägg.

TRE PORSLIN SOM PASSAR PERFEKT TILL PÅSK

5 snabba dukningstips

  1. Börja med att välja duk - ta gärna en vit först, och lägg sedan på någon färg uppepå, så att du skapar lite liv. Här kan du använda dig av vad du har hemma gardinvepor, kökshanddukar eller bara ett en bit tyg där du låter kanterna vara ofållade.
  2. Blanda gärna stilar på porslinet - lite skirt finporslin, som blandas med lite grövre rustikt gör att du får en hemtrevlig känsla där du gärna vill slå dig ner.
  3. Skapa en rolig "snackis" kring bordet - Låt gästerna själva få klippa lite örtkryddor över maten direkt från bordsdekorationen. Har du lite förbehållning, så kan du lätt odla krasse - den växer snabbt och går att odla på bara hushållspapper... Låt var och en få en egen liten "odling"!
  4. Ta in naturmaterial i din dukning - Gör t.ex. servettringar av några tunna grenar, blir supersnyggt och är lättare än vad man tror. Använd dig av stenar, kvistar eller varför inte återanvända äggskal nu i påsktider, passar finfint till både ren dekoration men äggskal är även jättefint att använda när du lägger upp maten. Till min 3- rätters påskmiddag så passade det perfekt att lägga citron/dillmajonnäs i. (sätt lite häftmassa under så står skalet stadigt på tallriken).
  5. Tänk på att använda dig av olika höjder - på ljusstakar, vaser och glas för att få en livfull dukning. Tänk lite utanför boxen och odla tex krasse på ett tårtfat för att få lite höjd. Använd gärna lite udda ljusstakar, men ha ett tema tex att alla har samma färg eller material .

Lycka till med din dukning!

påsk ute i friska luften

Tips! Ha äggjakt eller bjud gästerna på en fördrink ute i vårluften! Samlas runt en värmande eld eller
servera ett gott tilltugg på Big Green Eggs gulligaste grill.

FILTRERA BLAND PRODUKTERNA

PÅSKTÅRTA

Påsktårta med lemon curd & bränd maräng

En sötsyrlig tårta med saftiga bottnar varvade med lemon curd och italiensk maräng. Om du gillar sötsyrliga tårtor, då är denna tårtan för dig.

Tips! Det går jättebra att baka tårtbotten 1-2 dagar i förväg. Tänk på att plasta in dem så att de inte torka ut. Lemo curd går också bra att förbereda 2-3 dagar och förvara i kylen i en burk med.

10-12 bitar

Ingredienser

Tårtbotten

  • 5 ägg
  • 2 ,5 dl strösocker
  • 1,5 dl potatismjöl
  • 1.5 dl vetemjöl
  • 1 tsk vaniljpulver
  • 2 tsk bakpulver

Lemon curd

  • 2 dl strösocker
  • 1 ägg
  • 2 äggulor
  • 1 dl citron
  • Riven skal från 1 citron
    50 g smör

Italiensk maräng

  • 4 äggvitor
  • 1 dl vatten
  • 3 dl strösocker

Gör så här

  1. Tårtbotten: Sätt ugnen på 175 grader under- och över värmen.
  2. Klä en springform, 24-25 cm i diameter med bakplåtspapper (även sidor).
  3. Vispa ägg och socker riktigt vitt och pösigt, ca 10 min med en elvisp. Blanda de torra ingredienserna och sikta ner dem i äggsmeten. Vänd försiktigt med slickepott. Häll smeten i en springform och grädda i nedre delen av ugnen i ca 30-35 minuter. Kontrollera gärna med en provsticka som ska komma ut torr, då är kakan klar.
  4. Ta ut ur ugnen och vänd upp och ner på ett galler och låt svalna helt. Dela den sedan i tre delar.
  5. Lemon curd: Blanda socker, ägg, citronskal och citronsaft i en värmetålig skål och placera den över ett vattenbad i en kastrull med sjudande vatten. Rör under tiden så att inte äggen koagulerar. När krämen börjar tjockna tar du av den från värmen och häller den genom en sil. Låt svalna en stund. Tillsätt smöret och mixa med stavmixer tills allt smör är väl blandat. Häll upp krämen i en burk/skål och plasta in, ställ i kylskåpet för att svalna helt.
  6. Italiensk maräng: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Vispa äggvitorna i din assistent eller med elvisp. Vispa på hög hastighet till en fast fluff. När sockerlagen har nått en temperatur på 121 grader, häll den ner i marängsmeten i en tunn stråle, väldigt försiktigt, samtidigt som du vispar. Fortsätt att vispa tills marängen blivit fast och har svalnat helt.
  7. Montera tårtan: Lägg den första tårtbotten på en tårtfat. Börja med att spritsa en ring runt botten med marängen. Bred ut sedan lemon curden på mitten av botten (spara del del lemon curd till dekoration) och slutligen spritsa ett lager maräng över. Lägg på den andra delen och upprepa. Lägg på översta botten och stryk hela tårtan med maräng. Gör sedan toppar på marängen med baksidan av en matsked. Bränn av med en gasolbrännare och dekorera med citronmeliss och klicka lite av lemon curd.

RECEPT

Förrätt

Sparris med rökt lax, räkor och himmelsk dillmajo

Du behöver:

  • 200 g kallrökt lax i tunna skivor
  • 200 g skalade räkor (beräkna ca 7-10 räkor per person)
  • En knippe sparris (250 g)
  • Citron till upplägg
  • Smör att steka sparrisen i
  • Lite kavring el knäckebröd till upplägg 1skiva räcker till 4 Pers.

Citron och dillmajonnäs

  • 2,5 dl olja ( rumstempererad
  • 25 g färsk dill
  • 1 msk pressad citron och fnrivet skal( det gula)
  • 2 st äggulor ( rumstempererade)
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1,5 tsk honung
  • Salt och peppar efter smak

Gör så här:

Citron och dillmajonnäs

  1. Mixa ihop dill och olja riktigt ordentligt så att det blir helt slätt.
  2. Lägg sedan äggulor, dijonsenap och citron i en smal bunke .
  3. Ta nu en mixerstav och börja att hälla dilloljan i en fin stråle över äggulor.
  4. Mixa hela tiden medans du tillsätter dilloljan så att du ser att majonnäsen går ihop och tjocknar.
  5. Tillsätt sedan honungch smaka av med salt och peppar

Sparris

  1. Hetta upp en panna med smör och lägg i sparrisen (skär gärna av några cm längst ner som kan vara lite hård)
  2. Stek sedan sparrisen så att den precis börjar mjukna lite.
  3. Salta och pressa lite citron över.

Servering

  1. Börja med att lägga upp lax och räkor på tallriken.
  2. Lägg gärna dillmajonnäsen i tomma äggskalshalvor som en fin detalj i upplägget.
  3. Smula lite knäckebröd eller kavringsbitar på tallriken och lägg dit citron och lite kryddgrönt ex gräslök el dill.

 

Varmrätt

Helstekt oxfilé med vinegrettbaserad potatissallad och fetaostkräm

Du behöver:

  • Oxfilé
  • 900g potatis (amadine delikatess är jättegod att använda)
  • 125 g sockerärter
  • 100 g rädisor
  • 1 stor rödlök
  • Kapris
  • 1 dl neutral olja
  • 1,5 msk vitvinsvinäger
  • 1 msk honung
  • 2 tsk dijonsenap
  • Örtkryddor efter smak och tycke
  • Salt och peppar

Fetaostkräm

  • 2 dl creme fraiche
  • 150 g fetaost
  • 1 tsk honung
  • Svartpeppar
  • 1 msk finhackade örter ex basilika, timjan eller gräslök

Till servering

  • Kvisttomater (sorten romantica är söta och goda och passar utmärkt)
  • Bladspenat
  • Timjan

Gör så här:

Vingrettbaserad potatissallad

  1. Koka potatisen i salt vatten (gärna med skal) och låt svalna.
  2. Vispa ihop dressingen och smaka av.
  3. Skär upp rädisor, rödlök och sockerärtor.
  4. Dela potatisen i grova bitar och häll över dressingen, rör runt så att det blir jämt fördelat.
  5. Tillsätt dem delade grönsakerna och toppa sedan med kapris.

Fetaostkräm

  1. Mixa ihop samtliga ingredienser, vill du ha lite bitar i så räcker det att mosa fint med en gaffel.

Helstekt oxfile med smak av vitlök och timjan

  1. Börja med att ta bort senor på oxfilén.
  2. Skiva sedan vitlöksklyftor, Gör små hål med hjälp av en en knivspets jämt fördelade över oxfilén och stick in vitlöksskivorna.
  3. Peppra och hetta sedan upp en panna med en klick smör och nån msk olja bryn oxfilén runtomkring tillsammans med timjanskvistar.
  4. Lägg sedan I en ugnsfast form tillsammans med timjanskyn från pannan och salta ganska riktigt .
  5. Låt gå i ugn på ca 150 °c tills den når en innertemp på 55°c .
  6. Tag då ut ur ugnen och vira in I bakplåtspapper.
  7. Låt vila minst 10 min så att temperaturen fördelas och du får en jämn rosa färg på ditt kött.

Servering

  1. Förbered kvisttomater genom att ugnsbaka i ca 20 min med lite olja och salt 
  2. Skär oxfilén i 1cm tjocka skivor .
  3. Använd gärna små serverings skålar när du lägger upp potatissallad och fetaostkräm.
  4. Bottna med lite bladspenat och lägg sedan upp oxfile och dem ugnsbakade tomaterna .
  5. Lägg på potatissallad och fetaostkräm.
  6. Toppa med lite timjan och servera.

Dessert

Vispad pannacotta med mangosås

Du behöver:

  • 2 st gelatinblad
  • 5 dl grädde
  • 3/4 dl socker
  • 1 tsk vanilla paste /eller 1 msk vaniljsocker

 

Mangosås

  • 300 g mango i bitar ( går jättebra med fryst som du tinar lite)
  • 1 st citron ( pressa ur saften)
  • 1,5 dl florsocker

Till servering

  • Chokladägg, minimaränger och citronmeliss eller citrontimjan

 

Gör så här:

Pannacotta

  1. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.
  2. Koka upp grädden och ta i socker & vaniljpasta eller vaniljsockret och låt koka några minuter.
  3. Tag av från plattan och tillsätt gelatinbladen under omrörning.
  4. Ställ att svalna (gärna under natten, men minst 4 timmar).
  5. Vid servering så vispa med elvisp tills det blir som mousse i konsistensen (ca 3-5 min)

Mangosås

  1. Använder du fryst mango så tina upp den först. Mixa sedan ihop samtliga ingredienser så att du får en slät puré.
  2. Vid servering så lägger du den som en spegel på botten av tallriken.
  3. Spritsa sedan den vispade pannacottan i en ring ( extra effektfullt att använda sig av olika tyllar för att få lite liv i upplägget).
  4. Dekorera sedan med chokladägg och lite minimaränger som du krossar lite grovt avsluta med några kvistar kryddgrönt ex citronmeliss eller citrontimjan.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken