När restaurangerna stänger och stadens natt tystnar, samlas kockarna – trötta men fulla av passion – i kökets värme.
Här finns ingen stress, inga beställningar. Bara glädjen att laga mat för varandra. De plockar fram det bästa de har, experimenterar,
skrattar och delar hemligheter över grytor och knivar. Det är en stund av gemenskap, där varje maträtt berättar en historia om deras
kärlek till hantverket. Ingen tävlan, bara respekt för smaken, kreativiteten och konsten att skapa något tillsammans.
I dessa sena timmar finns en särskild magi – där kockarna möts över elden.
När restaurangerna stängt och nattens mörker fallit samlade vi fem personer från Sveriges mat- och vin-elit in i kökets värme för att laga mat tillsammans.
I vårt sortiment hittar du givetvis alla köksredskap som proffsen själva väljer - oavsett om det är på restaurang eller när kockrocken knäppts upp - efter stängning.
Thomas Sjögren är stjärnskottet som vann Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015. I båda tävlingarna blev han den yngsta segraren någonsin. Thomas kommer ursprungligen från Granö utanför Umeå, men har sedan gymnasietiden hållit till på Västkusten. Här driver han idag flera framstående restauranger, bland annat hyllade Grano i Göteborg, Smögen och Fjällbacka, Skärets Krog på Smögen samt restaurang Signum i Mölnlycke. 2023 belönades Signum med en stjärna i Guide Michelin.
Thomas utgår alltid från råvaran när han lagar mat och arbetar uteslutande med ingredienser från lokala bönder, fiskare och producenter. Även när det gäller köksredskap är kvalitet ett ledord för Thomas. Han är ambassadör för varumärket Scanpan som tillverkar stekpannor, grytor och kastruller av högsta kvalitet.
Frida Ronge är något av en visionär inom nordisk-japansk matlagning. Hon var tidigare kökschef på restaurang VRÅ i Göteborg och är idag kulinarisk ledare för de rosade restaurangerna TAK och UNN i Stockholm samt TAK i Oslo. Hon har även skrivit flera kokböcker och lagar titt som tätt mat i Nyhetsmorgon på TV4. 2021 kom hon trea i Kockarnas kamp.
När Frida började att arbeta som kock värdesatte hon främst kvaliteten på råvaran – smak, textur och utseende. Idag tycker hon att det är lika viktigt att veta att råvaran kommer från ett hållbart ställe på planeten för att maten ska smaka gott. Detta har bland annat lett till ett engagemang i Hungerprojektet och MSC, där hon sprider kunskap om hållbar matkonsumtion respektive hållbart fiske. 2013 utsågs Frida till Årets Rising Star av White Guide och 2017 till Årets Smakskapare på Restauranggalan. Därtill har hon vunnit Karin Franssons mentorpris samt tagit en silvermedalj i världsmästerskapet Seven Sushi Samuraj i London. Frida har även en förkärlek till japanskt hantverk, inte minst till Yaxellknivarna som hon är svensk ambassadör för.
Sebastian Gibrand är en riktig tävlingskock med meriter från flera professionella tävlingar. Han har varit ledare för Svenska Kocklandslaget, stått som segrare i Kockarnas kamp och representerat Sverige i den prestigefulla tävlingen Bocuse d’Or vid två tillfällen. Under alla sina gastronomiska bedrifter har Sebastian haft Globalkniven nära till hands.
Sebastians kulinariska resa började i Skåne, närmare bestämt i barndomsstaden Helsingborg, där han först fick smak för kockyrket genom en praktik på Restaurang Gastro. Sedan dess har han minst sagt gjort sig ett namn i Sveriges restaurangvärld. Förutom att Sebastian har nått stora framgångar i tävlingssammanhang har han stått i köket på stjärnkrogarna Studio Frantzén och Oaxen Krog & Slip i Stockholm. 2019 fick han även äran att laga Nobelmiddagen.
Maya Samuelsson är så gott som uppväxt på vingårdar runt om i världen. Redan som bebis följde hon med sina föräldrar till en vingård
för första gången och som 18-åring utbildade hon sig till sommelier. Maya är idag delägare i familjeföretaget Vinkällan som är Nordens
största utbildare av sommelierer. 2014 vann hon Lily Bollinger Awards och hon har även kammat hem flera medaljer i Sommelier-SM.
Utanför branschkretsar är Maya främst känd från Nyhetsmorgon på TV4, där hon regelbundet delar med sig av sin vinexpertis.
Vinintresset är hennes livsstil och hon har stor kunskap både om vin och vinglas, vilket gör henne till en glasklar ambassadör för Riedel.
Louise Johansson vann Sveriges mästerkock 2011 och Kockarnas kamp 2022 och är ensam om att ha segrat i båda tävlingarna. Förutom att driva företaget Taste by Louise har hon skrivit flera kokböcker, lagat mat i tv, arbetat som matstylist, utbildat sig till sommelier samt jobbat på finkrogar som Upperhouse, Familjen och VRÅ i Göteborg. Hon har även tävlat i finalen av Årets Kock tre gånger och har ett tredjepris från 2021 som bästa resultat.
Louises matlagning bygger på gröna råvaror i kombination med fisk, skaldjur och ost. Hennes devis är att maten ska vara enkel att tillaga, beredas på bra råvaror och – givetvis – smaka gott! Hon blev känd som "såsdrottningen" i Kockarnas kamp, efter att hon i duell efter duell visat hur en god sås ska slås. Som ambassadör för Zassenhaus har Louise alltid kryddkvarnarna nära till hands i köket och hon bjuder gärna på rätter med en välkryddad twist.
Vilka redskap använder kockarna själva hemma i sina kök? När kockrocken hängs upp för dagen
och middagen med vännerna ska kokas ihop, vad är det då för prylar som åker fram? Vi lät fem personer från
Sveriges mat- och vin-elit laga mat ihop. Scrolla ner för att se resultatet och kockarnas favoritprodukter!
Fredagen den 24:e maj kl 14 hittar ni oss på drinkmässan i Göteborg där vi tillsammans med David Kringlund tar fram riktigt goda drinkar med Cocktail Club.
För dig som är redo för sommaren och vill ha läskande tips på sommarens drinkar – missa inte att ställa alla frågor till en riktig drinkmästare!
Priser väntar, så ladda med frågor till David så ses vi på Instagram den 24:e!
Thomas Sjögren är stjärnskottet som vann Kockarnas kamp 2018 och Årets Kock 2015. I båda tävlingarna blev han den yngsta segraren någonsin. Tidigare har Thomas varit medlem i Juniorkocklandslaget och var då med och tog silver i såväl Nordiska Mästerskapen som Culinary World Cup.
I Scanpans sortimentet finns stek- och kokkärl av alla dess slag, allt från belagda pannor av återvunnen aluminium
till kopparpläterade sauteuser och långpannor. Scanpans stekpannor har prisats i produkttester och hjälpt kockar att
vinna prestigefulla tävlingar, såsom SM, EM och VM i matlagning. En stekare i världsklass, helt enkelt!
Scanpan STS är en serie stek- och kokkärl i högkvalitativt, blankpolerat stål. Kärlen utmärker sig med en smakfull design och smarta detaljer, såsom hällpip och måttskalor på kastruller och grytor samt gjutna handtag som håller sig svala en längre tid. Locken har även inbyggda durkslag. Stekpannorna i serien har likadana handtag som stekpannorna från Pro IQ, vilket gör att dessa matchar snyggt med varandra.
STS är ugnssäker upp till 250 grader och fungerar på alla värmekällor, inklusive induktion.
Vinnarpannan! 2016, 2017 och 2019 har stekpannan vunnit Bäst i Test av Aftonbladets stekpannetest.
Non-stick-beläggningen är såpass stark att den klarar av stålredskap utan att ta skada!
Alla CTX-produkter är uppbyggda av fem lager rostfritt stål varvat med aluminium. Om man räknar med lagren av Stratanium består kärlen av sju lager.
Konstruktionen ger en optimal värmespridning och produkterna är ugnssäkra upp till 260 grader, samt funkar på induktion.
HaptIQ
Scanpan HaptIQ är en serie av köksredskap som förenar hög prestanda och strukturen hos en gjutjärnspanna. Den innovativa non-stick-beläggningen, känd som Stratanium+, utmärker sig för att vara en av de mest robusta på marknaden och erbjuder samma enkelhet i rengöring och användning som traditionella non-stick-pannor. Den här serien har en unik konstruktion med fem lager rostfritt stål och aluminium, en design som speglar den populära CTX-serien. HaptIQ-serien kommer med en polerad finish med spegeleffekt. Dessutom är dessa köksredskap ugnssäkra upp till 260 grader och kompatibla med alla värmekällor, inklusive induktion.
Idén till Cocktail Club kommer från Norge och personer med bakgrund i dryckesbranschen. Alla produkter är framtagna i nära samarbete med skickliga mixologer och bartenders. Stor omsorg har lagts vid detaljerna, för att säkerställa att produkterna passar till såväl amatörer som proffs. Här finns allt från shaker och strainer till cocktailsked, blandglas och ishink. Som komplement har Cocktail Club tagit fram en app med snygga drinkrecept och videos där redskapen demonstreras.
I setet ingår fyra glas från märkets serie The O Wine Tumbler, med en elegant design som tar smakupplevelsen till nästa nivå. Du får även proffsiga tillbehör i form av shaker, sil och måttkopp tillverkade av rostfritt stål.
Sätt pricken över i:et på den lyxiga middagsbordet med eleganta vitvinsglas från Riedel Vinum. I setet får du även en ergonomisk korkskruv och en praktisk stopper/vinpropp från Pulltex.
Skäm bort gästerna med svala bubblor! Vinkylaren från Pulltex rymmer alla typer av vinflaskor, medan de eleganta proseccoglasen i kristallglas från Riedel tar upplevelsen av bubblet till nästa nivå.
I det här setet från Global ingår allt du behöver för att komma igång i köket: en klassisk kockkniv, en praktisk matpincett och ett proffsigt förkläde!
Detta set innehåller eleganta rödvinglas från Riedels serie Vinum. I setet får du även en ergonomisk korkskruv och en praktisk stopper/vinpropp från Pulltex.