Doften av grillat ligger snart i luften och det betyder att det börjar bli dags att börja förbereda sig för grillsäsongen!
Grillen kanske må vara redo, men har du tänkt på alla smarta tillbehör som gör allting lite godare, lite bättre och mycket
roligare? Här kommer ett gäng produkttips för dig som vill uppgradera grillupplevelsen i sommar!
Man ska inte underskatta bra redskap. Om du har en grill kan du grilla många saker med den som grund.
Men du kan också utöka grillköket med några utvalda häftiga prylar – så blir du plötsligt en mästare vid grillen.
Vi har frågat Thomas Alcayaga vad han tycker att man ska utrusta sin grill med för att vidga sina grillvyer!
Att tillaga en hel stek på grillen kan vara ganska stressigt om du inte har provat det tidigare. Det kräver överblick och med höga råvarupriser ska det gärna bli perfekt redan i första rundan. Därför kan du med fördel pryla dig ur det. Börja med att lägga ett rotisseri på grillen, då kan du tillaga din stek jämnt under hela tillberedningstiden. Det kan både vara att starta förberedelsen och att bryna köttet, men du kan också använda rotisseriet hela vägen igenom. Prova t.ex. att bena ur en lammstek och sätta den på rotisseriet, knyt ihop hårt och krydda väl med örter. Jag valde att ta av det från rotisseriet efter 45 minuter och lägga det i slaktarpapper. Det gör att köttet behåller fukten och tillagas långsamt med indirekt värme i förpackningen. Och självklart håller du ett öga på processen med din trådlösa termometer.
Gjutjärn är bra på grillen – den klarar den höga värmen – men ser också bra ut på bordet. Här tillagar vi en omgång pilgrimsmusslor i en gjutjärnspanna. Det finns möjlighet att lägga till blöta marinader, som sitter som en sås på pilgrimsmusslorna. Jag kompletterade med ett par grillade vårlökar och sparris. En grymt lätt förrätt, där pilgrimsmusslorna först grillas i pannan i lite olja och sedan tillsätts sesamolja och den citrusbaserade ponzun-såsen. Toppa med lite örter och servera med gott bröd. Gjutjärnet håller också värmen bra så din rätt håller sig varm längre när den serveras direkt i gjutjärnet.
Alla har ju en åsikt om det. Men på senare år har det blivit väldigt populärt att göra smashburgare. Här pressas nötköttet ner mot en uppvärmd grillplatta. Det gör att kontakten med köttet blir större, så att du även får en väldigt kraftig stekyta på biffen. Här kan du med fördel använda en gjutjärnspress. Den funkar också bra när du t.ex. bryner en biff eller skinnsteker fisk, då det säkerställer att råvaran har perfekt kontakt med pannan. Att grilla din burgare på stekplatta har också fördelen att du behåller fettet på plattan, så kan du använda den till att steka annat i. Du slipper också att lågorna blossar upp, som ibland kan hända med droppande fett.
En termometer hjälper dig hålla koll på råvaran så du får exakt det resultat du vill ha!
Ett rotisseri ser till att råvaran snurras runt långsamt och får en jämn tillagning över hela ytan.
Håll grönsaker och annat smått kvar ovanför grillgallret med hjälp av grillkorgar!
Det finns väl knappast någonting härligare än en rykande nygrillad rätt på bordet. Servera i gjutjärnsprodukter
som håller värmen!
Bränn inte händerna och fläcka inte ned kläderna - använd handskar och förkläden!
För att din grill ska hålla länge är det såklart viktigt att ta hand om den. Dessa smarta kit hjälper dig på traven!
Rub är en kryddblandning som gnids in strax innan det du vill grilla läggs över glöden. Gör din egen rub med ekologiska kryddor inspirerad av smakerna från...
4 tsk lökpulver, 4 tsk vitlökspulver, 2 msk oregano, 4 tsk basilika, 2 tsk dill, 1 tsk salt, 2 tsk peppar
1 msk kummin, 2 msk curry, 1 msk garam masala, 1 msk korianderfrön, 1 tsk salt
2 msk citronpeppar, 1/2 tsk salt, 2 tsk basilika, 2 tsk oregano, 1 tsk timjan
1 msk timjan, 1 msk allkrydda, 1 tsk salt, 1 tsk svartpeppar, 1 msk vitlökspulver , 1 tsk kanel, 1 nypa cayennepeppar, 2 msk farinsocker
1 1/2 tsk salt, 2 msk chili ancho, 1 msk kummin, 1 msk paprikapulver, 1 tsk vitlökspulver, 1 tsk lökpulver, 1/2 tsk cayennepeppar, 2 msk farinsocker
4 tsk paprika, 1 msk kummin, 2 tsk kanel, 1 tsk ingefära, 1 tsk salt, 2 tsk pepper, 2 msk farinsocker, 1 tsk kryddnejlika, 1/2 tsk cayenne
2 msk gula senapsfrön, 1 msk örtsalt, 2 msk fänkål, 1 msk timjan, 1 msk kummin, 2 msk flingsalt, 2 msk farinsocker
Gör så här: Stöt alla ingredienser i en mortel. Om det ska vara socker i blandningen tillsätter du det till sist. Kryddblandningarna kan sparas i en lufttät burk i upp till ett år.