Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Sommartider och firanden av olika slag innebär ju att det är hög tid att njuta av - och imponera med - somriga tårtor! 
Genom att kombinera färska ingredienser och kreativ dekoration kan du skapa tårtor som förgyller stunderna i solen

Oavsett om du är värd för en stor samling eller en intim tillställning, kommer Ankarsrum köksassistent säkerställa att
tårtan blir så perfekt som möjligt. Här tipsar vi om hur du planerar tårtskapandet inför festligheten samt vilka redskap
och tillbehör till din Ankarsrum som hjälper dig att lyckas.  
Längst ner på sidan hittar du också tre smarriga tårtrecept.

Tårtplanering - en steg-för-steg-guide

Hur tidigt kan man börja förbereda dekorationerna och när kan man färdigställa tårtan för att slippa stå och stressa på festdagen? Så här hade vi lagt upp schemat för tårttillverkningens alla moment.

2-3 veckor innan festen - Sugarpaste och marsipandekorationer

Lägg lite tid på fina dekorationer utan att stressa! Dekorationer som är gjorda av sugarpaste och marsipan kan du göra i god tid innan. Förvara de sedan i mörker i rumstemperatur, om det är dekorationer som ska vara lite mjuka. Om du vill att dekorationerna ska torka och hålla formen, så som blad eller blommor, kan du låta de torka först och sedan förvara i en låda i rumstemperatur. 

3 dagar innan festen (eller tidigare) - Baka tårtbotten

Baka botten, låt svalna och frys in, det underlättar när du ska skära botten.

2 dagar innan festen - Dela botten och ha på fyllningen

Ta fram botten ur frysen och dela den innan den är helt tinad, då smular den inte lika mycket. Lägg på fyllningen, plasta in tårtan i plastfolie och förvara i kylskåpet. Då hinner tårtbotten dra åt sig av fyllningen och bli saftig och god.

Dagen innan - Dekorera tårtan

Spackla tårtan med grädde eller en smörbaserad kräm. Kavla ut sugarpaste eller marsipan och täck tårtan. Sedan är det bara att dekorera! Fäst dekorationerna med lite vatten, kristyr eller sockervatten och förvara sedan tårtan i kylskåpet. 

Sommarens tårtor kräver en bra köksmaskin

TÅRTDEKORERING

Bästa hjälpredorna i tårtbaket och dekoreringen

Om du vill lyckas riktigt bra med tårtan och få det bästa resultatet är det en god idé att använda bra bakredskap. Här kommer ett gäng tips på sådant som underlättar i baket:

  • Sprits och tyll - Dekorera dina bakverk som ett riktigt proffs med olika spritstyllar!
  • Tårtring - Bygg din tårta direkt i ringen! Den håller ihop fyllningarna så att fyllningarna inte har någonstans att ta vägen, och släpper att bli ihjälklämda av bottnar.
  • Palettkniv - Använd palettkniven för att få ett snyggt och professionellt resultat när du har på grädde på tårtan.
  • Springform - Med en springform tar du enkelt loss hela kanten på bakformen och tårtbotten går därför knappt att misslyckas med!
  • Kavel - Bagarens bästa vän! Kavla ut marsipanen till prinsesstårtan på ett kick.
  • Tårtspackel - En spackel gör det enklare att få marsipanen eller sockerpastan riktigt slät på tårtan.
  • Köksvåg - Få perfekt resultat genom att måtta alla ingredienser exakt.
  • Tårtsnurra - Med en tårtsnurra blir de enklare att dekorera tårtan och få den jämn.

Tips! Smaksätt socker för att dekorera tårtan eller ge bort till någon

Rosensocker

Rosensocker passar i de flesta bakverk, till exempel skorpor, små kakor eller mjuka kakor. Det är också fint att sockra pappret som rulltårtan rullas ihop i med rosensocker. Men tänk på att det är viktigt att använda obesprutade rosor.

Vaniljsocker

Perfekt present till någon som gillar att baka. Det här är också ett bra tips när man endast har använt vaniljfröna. Då kan man ta själva stången och förvara den i strösocker. När man sen har tillräckligt mycket mixar man ihop sitt eget vaniljsocker.

Lavendelsocker

Lavendelsocker passar, precis som rosensocker, i de allra flesta bakverk. Personligen bakar jag gärna skorpor med lavendelsocker, men tycker också att det är gott att smaksätta till exempel äppelkräm eller ugnsbakade äppelklyftor med lavendelsocker.

RECEPT

Sommartårta med citronkräm och bär

8 bitar

Du behöver

Ugn 180°

Botten

  • 5 ägg
  • 125 g strösocker
  • 125 g vetemjöl

Citronkräm

  • 1 vaniljstång
  • 6 äggulor
  • 150 g strösocker
  • 2 msk maizena majsstärkelse
  • 5 dl mjölk
  • 5 dl vispgrädde
  • 1 citron

Bär

  • 125 g hallon
  • 125 g vinbär
  • 125 g blåbär
  • 250 g jordgubbar
  • 5 dl vispgrädde

 

Gör så här

  1. Vispa ägg och socker vitt och pösigt, minst 10 minuter. Det är viktigt att det blir luftigt. Vänd försiktigt ner mjölet i smeten utan att luften försvinner.
  2. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant. Grädda mitt i ugnen i 30–35 minuter. Låt svalna på galler.
  3. När kakan svalnat delas den i tre bottnar.
  4. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna. Vispa ihop vaniljkorn, äggulor, socker och majsstärkelse.
  5. Koka upp mjölken med vaniljstången. Ta upp vaniljstången och häll den varma mjölken i äggulesmeten under omrörning. Häll tillbaka i kastrullen och värm under omrörning tills krämen tjocknar. Låt krämen svalna, rör då och då. Vispa grädden.
    Riv citronskalet fint och rör ner i krämen.
  6. Lägg en botten på ett fat. Pressa citronsaft över bottnen. Bred på ett lager kräm och lägg på nästa botten. Pressa citronsaft över och bred på kräm och avsluta med sista bottnen.
  7. Vispa grädden och lägg den i en spritspåse med tyll. Börja med att bre ett lager grädde ovanpå tårtan. Spritsa grädde på sidorna och runt kanten på tårtan.
  8. Garnera med massor av bär. Skiva jordgubbarna och sätt dem runt kanten.

Tips! Skölj vinbären i kallt vatten och vänd dem i socker så ser de extra festliga ut.

Rabarbertårta med vaniljkräm och jordgubbar

8 bitar

 

Du behöver

Ugn 200°

Botten

  • 200 g mandelmassa
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 3 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 3 dl rabarber i bitar
  • 2 tsk potatismjöl

Vaniljkräm

  • 1 vaniljstång
  • 1 1/2 dl matlagningsgrädde
  • 1 äggula
  • 2 msk strösocker
  • 3 tsk potatismjöl
  • 1 dl vispgrädde

Garnera med jordgubbar

Gör så här

Botten

  1. Riv mandelmassan grovt. Vispa rumsvarmt smör och socker poröst. Vispa i äggen, ett i taget. Vispa i mandelmassan och mjölet som blandats med bakpulver. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant, 24 cm i diameter.
  2. Blanda rabarber och potatismjöl och fördela över smeten. Tryck ner rabarbern lite. Grädda i nedre delen av ugnen, ca 30 minuter. Låt kallna.

Vaniljkräm

  1. Dela vaniljstången och skrapa ur fröna. Koka upp grädde och vaniljfrön. Rör ihop äggula, socker och mjöl med lite av vaniljgrädden. Häll redningen i kastrullen. Sjud på svag värme under omrörning tills såsen tjocknat. Låt kallna.

Vid servering

  1. Vänd ner vispad vispgrädde. Bred krämen över kakan och garnera med jordgubbar.

Vit chokladmoussetårta

En sommartårta som egentligen inte behöver några omskrivningar – den är precis så fantastiskt god som man tror när man ser den!
8–10 bitar

 

Du behöver

Ugn 175°

Botten

  • 300 g mandelmassa
  • 3 ägg
  • 2 msk kakao

Mousse

  • 200 g vit choklad
  • 3 äggulor
  • 4 dl vispgrädde

Garnering

  • 1/2 l jordgubbar
  • Syrenblommor

 

Gör så här

Botten

  1. Riv mandelmassan på grova sidan på rivjärnet. Blanda med ägg och siktad kakao till en jämn smet. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt kakan kallna.

Mousse

  1. Smält chokladen i vattenbad, rör ofta så den inte bränns vid i botten. Låt chokladen svalna.
  2. Rör ner äggulorna i chokladen. Vispa grädden och blanda med chokladen. Häll smeten i formen över bottnen. Frys in i minst 4 timmar. Ta ut 30 minuter före servering. Garnera med jordgubbar och syrenblommor.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken