Sommartider och firanden av olika slag innebär ju att det är hög tid att njuta av - och imponera med - somriga tårtor!
Genom att kombinera färska ingredienser och kreativ dekoration kan du skapa tårtor som förgyller stunderna i solen.
Oavsett om du är värd för en stor samling eller en intim tillställning, kommer Ankarsrum köksassistent säkerställa att
tårtan blir så perfekt som möjligt. Här tipsar vi om hur du planerar tårtskapandet inför festligheten samt vilka redskap
och tillbehör till din Ankarsrum som hjälper dig att lyckas. Längst ner på sidan hittar du också tre smarriga tårtrecept.
Hur tidigt kan man börja förbereda dekorationerna och när kan man färdigställa tårtan för att slippa stå och stressa på festdagen? Så här hade vi lagt upp schemat för tårttillverkningens alla moment.
Lägg lite tid på fina dekorationer utan att stressa! Dekorationer som är gjorda av sugarpaste och marsipan kan du göra i god tid innan. Förvara de sedan i mörker i rumstemperatur, om det är dekorationer som ska vara lite mjuka. Om du vill att dekorationerna ska torka och hålla formen, så som blad eller blommor, kan du låta de torka först och sedan förvara i en låda i rumstemperatur.
Baka botten, låt svalna och frys in, det underlättar när du ska skära botten.
Ta fram botten ur frysen och dela den innan den är helt tinad, då smular den inte lika mycket. Lägg på fyllningen, plasta in tårtan i plastfolie och förvara i kylskåpet. Då hinner tårtbotten dra åt sig av fyllningen och bli saftig och god.
Spackla tårtan med grädde eller en smörbaserad kräm. Kavla ut sugarpaste eller marsipan och täck tårtan. Sedan är det bara att dekorera! Fäst dekorationerna med lite vatten, kristyr eller sockervatten och förvara sedan tårtan i kylskåpet.
Om du vill lyckas riktigt bra med tårtan och få det bästa resultatet är det en god idé att använda bra bakredskap. Här kommer ett gäng tips på sådant som underlättar i baket:
Rosensocker passar i de flesta bakverk, till exempel skorpor, små kakor eller mjuka kakor. Det är också fint att sockra pappret som rulltårtan rullas ihop i med rosensocker. Men tänk på att det är viktigt att använda obesprutade rosor.
Perfekt present till någon som gillar att baka. Det här är också ett bra tips när man endast har använt vaniljfröna. Då kan man ta själva stången och förvara den i strösocker. När man sen har tillräckligt mycket mixar man ihop sitt eget vaniljsocker.
Lavendelsocker passar, precis som rosensocker, i de allra flesta bakverk. Personligen bakar jag gärna skorpor med lavendelsocker, men tycker också att det är gott att smaksätta till exempel äppelkräm eller ugnsbakade äppelklyftor med lavendelsocker.
Sommartider och firanden av olika slag innebär ju att det är hög tid att njuta av - och imponera med - somriga
tårtor! Genom att kombinera färska ingredienser och kreativ dekoration kan du skapa tårtor som förgyller stunderna
i solen. Här tipsar vi om hur du planerar tårtskapandet inför festligheten samt vilka redskap som kan förvandla en
enkel tårta till en sommarfest i varje tugga. Längst ner på sidan hittar du också tre smarriga tårtrecept.
Hur tidigt kan man börja förbereda dekorationerna och när kan man färdigställa tårtan för att slippa stå och stressa på festdagen? Så här hade vi lagt upp schemat för tårttillverkningens alla moment.
Lägg lite tid på fina dekorationer utan att stressa! Dekorationer som är gjorda av sugarpaste och marsipan kan du göra i god tid innan. Förvara de sedan i mörker i rumstemperatur, om det är dekorationer som ska vara lite mjuka. Om du vill att dekorationerna ska torka och hålla formen, så som blad eller blommor, kan du låta de torka först och sedan förvara i en låda i rumstemperatur.
Baka botten, låt svalna och frys in, det underlättar när du ska skära botten.
Ta fram botten ur frysen och dela den innan den är helt tinad, då smular den inte lika mycket. Lägg på fyllningen, plasta in tårtan i plastfolie och förvara i kylskåpet. Då hinner tårtbotten dra åt sig av fyllningen och bli saftig och god.
Spackla tårtan med grädde eller en smörbaserad kräm. Kavla ut sugarpaste eller marsipan och täck tårtan. Sedan är det bara att dekorera! Fäst dekorationerna med lite vatten, kristyr eller sockervatten och förvara sedan tårtan i kylskåpet.
Om du vill lyckas riktigt bra med tårtan och få det bästa resultatet är det en god idé att använda bra bakredskap. Här kommer ett gäng tips på sådant som underlättar i baket:
8 bitar
Ugn 180°
Botten
Citronkräm
Bär
Tips! Skölj vinbären i kallt vatten och vänd dem i socker så ser de extra festliga ut.
8 bitar
Ugn 200°
Botten
Vaniljkräm
Garnera med jordgubbar
Botten
Vaniljkräm
Vid servering
En sommartårta som egentligen inte behöver några omskrivningar – den är precis så fantastiskt god som man tror när man ser den!
8–10 bitar
Ugn 175°
Botten
Mousse
Garnering
Botten
Mousse