Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Bli svinnsmart och spara pengar!

Bli svinnsmart och spara pengar!

Här får du ta del av värdefulla tips på att bli mer svinnsmart i din vardag, skonsamt för både miljö och plånbok.

  • 1
    Bäst-före-datum betyder ofta att livsmedlet håller betydligt längre om det förvarats rätt. Titta, smaka och lukta! Om råvaran är märkta med sista förbrukningsdatum och datumet passerat så måste du slänga det.
  • 2
    Sänk temperaturen till fyra grader i kylskåpet så håller maten längre.
  • 3
    Släng inte blast och skal! Ekologisk palsternacka och potatis, det rostar vi till knapriga chips medans morotsblasten mixas till pesto och rödbetsblasten hamnar i salladen.
  • 4
    Har du trött sallad, morot eller andra rotfrukter i kylskåpet? Lägg den i en skål med vatten i kylskåpet några timmar så blir den krispig igen. Håll även bladsalladen i påse fräschare längre genom att lägga ner en bit papper, gör att fukten sugs upp och salladen kan hålla sig fräsch längre.
  • 5
    Tänk svinnsmart när du lagar mat, mycket kan gå ner i en gryta, soppa, gratänger, pastasås, pyttipanna, wok eller plåtmat. Släng i det du gillar!
  • 6
    Planera lagom inför veckan, inventera vad du har hemma och gör en veckoplan, men håll gärna några dagar öppna i veckan för spontanitet och möjlighet till att ta vara på rester.
  • 7
    Välj mer tåliga grönsaker, som exempelvis kål, lök, blomkål eller rotfrukter, de håller längre och dessutom ger de ofta mer näring för pengarna.
  • 8
    Ta hand om matresterna och frys in mer! Ostkanten kan man riva ner i en lasagne, prickiga bananer går att mixa till glass, kafferester och vinslattar går att frysa in för att senare bli till gott iskaffe och vinet hamnar i grytan. Gammalt bröd steker du till krutonger och använder till topping på en sallad eller soppa. Och till sist, lägg inte upp för mycket mat på tallriken utan ta hellre om.

VECKOSALLAD

Här kommer ett recept på en härlig sallad som håller hela veckan. Gör en stor bunke nu direkt och med en mininsats har du sen en ny god sallad! Du sparar tid samtidigt som du alltid har något gott och grönt på tallriken.

Måndag - Riv 2,5 kg rödkål, en mandolin är att föredra men fungerar även med en osthyvel. Smaksätt salladen med 1,5 dl rapsolja, 0,5dl äppelcidervinäger, 1 msk flytande honung, salt och peppar. Slå salladen mjuk med en träslev. Servera 1/5 av salladen och ställ in resten i kylen.

Tisdag - Lyft ut en 1/4 av salladen i en skål och hacka ner 2 tärnade äpplen och 2 dl rostade mandlar. Servera och njut.

Onsdag - Lyft ut en 1/3 av salladen och blanda ner 0,5 dl majonnäs, 1 msk riven ingefära, 1 msk sesamolja, 3 msk sesamfrön, juice från 1 lime, 0,5 tsk soja och gärna 0,5 tsk chiliflakes.

Torsdag - Ta hälften av den kvarvarande salladen, tillsätt 200 g kapris och zest och juice från 1 citron

Fredag - Äntligen fredag. Mixa en dressing av 200 g frysta lingon, juice från en apelsin och 2 msk olja. Tillsätt rostade solrosfrön och gärna lite färsk hackad mynta.

Tips: Har du ätit mer sallad än förväntat så går det jätte bra att förstärka den med lite rivna morötter under veckan.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken