Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st

Här hittar du tips på hur du blir svinnsmart och förvarar maten rätt. Vi vill också inspirera
till att äta mer vegetariskt och ge konkreta tips! Sist men inte minst går vi igenom vilka råvaror
som är i säsong under kommande säsong. Självklart hittar du också noga utvalda produkter
som hjälper dig leva lite grönare.

DIETISTERNAS TIPS

Inspireras med de legitimerade dietisterna Johanna och Caroline!

Tillsammans driver de instagramkontot @dietistensval och här ger de dig nycklarna till ett matmönster som inte bara hjälper till att stärka dina friskfaktorer utan dessutom att må bra.

Låt oss introducera deras favoritmatkoncept i vardagen: "2 i 1". Här stavas ena dagen "Rödbetsotto med stekta äpplen och valnötter" och andra dagen, som är en ny maträtt, "Rödbetspuckar med pepparrotskräm". Konceptet kräver en minimal insats - för det ska var gott och enkelt att äta hälsosamt i vardagen. Underbara vanor att ta efter! 

Som om det inte vore nog, ger de även sina bästa matsvinnstips - ta till vara på maten och spara pengar.

LÄS MER HÄR

MATSVINN & MATFÖRVARING

Idag slänger vi mat alldeles i onödan - inte bra vare sig för plånbok eller miljö! Här kommer våra bästa
tips på hur du blir svinnsmart, förvarar maten rätt och tar tillvara på rester på bästa tänkbara sätt!

Rätt förvaring

Förläng livslängden på maten genom att förvara den rätt!

  • Kaffe - Viktigt att skydda kaffet från syre för att bevara smak och arom! Använd klämma eller kaffeburk så bevaras smaken.
  • Olivolja - Förvara oljan i mörker för att undvika att den härsknar.
  • Grönsaker - Undvik trötta rädisor, morötter eller sallad genom att lägga dem i vatten i kylen så piggnar de till igen. De kommer dra åt sig vattnet och bli härligt spänstiga igen. 

Kylskåpet

Dags för nytt kylskåp? Satsa på en energisnål variant och spara pengar på elräkningen. Titta också efter ett kylskåp med klimatzoner. Om en del av kylen kan vara nollgradig kan kött och fisk hålla mycket längre. I svalzonen (8-12 grader) trivs frukterna och grönsakerna toppen. De klarar sig bättre där än i den normala kyltemperaturen (4-8 grader).

"Bäst före" betyder inte "dålig efter"

Bäst före-datum betyder inte hur länge ett maten är säker, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet. Maten kan därför vara fullt ätbar även om datumet passerat. "Sista förbrukningsdag" däremot - innebär att livsmedlet inte är säkert att äta efter datumet passerats.

Fem svinnsmarta tips - spara mat och pengar!

  • Packa om storpack till mindre portioner och frys in så den inte blir dålig innan du hunnit äta upp.
  • Använd en termos och slipp brygga om kaffe som stått på eftervärme och blivit beskt. 
  • Med en mixer kommer du långt i köket! Fluffa upp såsen, gör smoothies på trötta bananer eller mixa sallad med vinäger till en kall grön sås! 
  • Laga långkok i en slow cooker - den använder bara lite mer energi än en vanlig glödlampa! Gör storkok på långkoket och frys in.
  • Vakuumpacka! Genom att vakuumförpacka mat förvaras den på ett praktiskt sätt som gör att vitaminer samt näringsämnen bibehålls. 

Rester över? Ingen fara - så här tar du tillvara på maten!

  • Ris: Gör en kålpudding eller fried rice som du kan blanda ut med allt möjligt du har hemma - man kan kalla det en asiatiskt pyttipanna!
  • Kokt potatis: Gör stekt potatis - ingen stekt potatis blir så god som den som görs på kylskåpskall kokt potatis. Du kan också tärna ner den i en omelett, rosta i ugnen med parmesan eller släng ner i en tunn soppa.
  • Havregrynsgröt: Gör fröigt havreknäcke på överbliven gröt, eller mixa ner i en pannkakssmet.

Bevara maten med vakuum

Håll maten färsk längre, marinera råvaror och undvik matsvinn genom att vakuumförpacka den. 
När maten förvaras under vakuum kommer vitaminer och mineraler att bevaras. 
På så sätt undviker du matsvinn och det blir lättare att äta sundare.

Pebbly Vakuumset 5 delar

Zwilling Fresh & Save vakuum startset 7 delar

Airtender Vakuumförslutare för mat och vin

VEGETARISK MAT ÄR BRA FÖR HÄLSAN

Hur du kommer igång med den vegetariska matlagningen

Ett bra tips är att fortsätta laga dina vanliga maträtter, men byt ut köttet mot t.ex. bönor, rotsaker eller köttsubstitut. Testa att göra nästa stroganoff med svamp eller halloumi, tacos med bönor eller lasagne med linser. Vegetariskt är så mycket mer än bara sallad! På det här sättet brukar det också gå hem hos barnen - som kanske inte tycker det är så roligt med helt nya vegorätter.

Skillnaden mellan vegetarisk och vegansk mat

  • Vegansk mat: Innehåller ingenting från djurriket. Inget kött, fisk, skaldjur, mjölkprodukter, ägg eller honung.
  • Lakto-vegetarisk mat: Innehåller vegetabilier och mjölkprodukter.
  • Lakto-ovo-vegetarisk mat: Innehåller vegetabilier, mjölkprodukter och ägg.

ÄTA EFTER SÄSONG

Vad innebär det att äta efter säsong?

I bilden kan du se vilka råvaror som är i säsong under hösten. Under den här härliga årstiden, passa på att upptäcka nya goda kålsorter och frossa i olika rotfrukter! För att fortsätta äta efter säsong även under resten av året – följ vår säsongskalender nedan:

Vilken mat är i säsong?

I bilden kan du se vilka råvaror som är bra att äta under vintern. Övriga säsonger kan du fokusera på följande:

  • Vår (april-juni): Blomkål, broccoli, fänkål, isbergssallad, kålrot, lök, mangold, morötter, palsternacka, potatis, purjolök, rabarber, rotselleri, rödbeta, salladskål, sparris, vitkål.
  • Sommar (juli-september): Blomkål, broccoli, färska bönor, fänkål, gurka, isbergssallad, kronärtskocka, kålrabbi, kålrot, lök, mangold, majs, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rädisor, rödbetor, salladskål, sockerärter, sparris, spenat, stjälkselleri, tomater, vitkål, zucchini. Rabarber, vinbär, melon, nektarin, körsbär, krusbär, jordgubbar, hallon, blåbär, plommon, päron, persika. 
  • Höst (oktober-december): Aubergine, blomkål, broccoli, brysselkål, grönkål, jordärtskocka, kålrot, lök, morot, palsternacka, paprika, potatis, purjolök, rotselleri, rödbetor, rödkål, savojkål, självselleri, spenat, vitkål, äpple.
Lades i varukorgen
Gå till kassan

Andra kunder köpte också:

Visa alla tillbehör
Gå till kassan
Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken