Här hittar du tips på hur du blir svinnsmart och förvarar maten rätt. Vi vill också inspirera
till att äta mer vegetariskt och ge konkreta tips! Sist men inte minst går vi igenom vilka råvaror
som är i säsong under kommande säsong. Självklart hittar du också noga utvalda produkter
som hjälper dig leva lite grönare.
På kvällens tema står "Nytt år - preppa för nya goda vanor" Caroline och Johanna kommer dela sina favoritrecept och såklart bästa tips och trix för att få till god, enkel och hälsosam vardagsmat. Skriv upp 10 januari kl 19 i kalendern nu så ses vi!
Under sändningen kör vi även fina priser kopplat till temat. Allt du behöver göra är att kika in under sändningen och dela (i en kommentar) vad du vill lägga till för bra vana 2024. Vinnares utses i slutet av live-sändningen. Vi ses!
Caroline och Johanna - två dietister och kokboksförfattare som älskar hummus och semlor och som helhjärtat lever efter få måsten och noll förbud. Vill ni lära känna Caroline och Johanna redan nu kan ni kika in på deras matkonto @dietistensval.
Tillsammans driver de instagramkontot @dietistensval och här ger de dig nycklarna till ett matmönster som inte bara hjälper till att stärka dina friskfaktorer utan dessutom att må bra.
Låt oss introducera deras favoritmatkoncept i vardagen: "2 i 1". Här stavas ena dagen "Rödbetsotto med stekta äpplen och valnötter" och andra dagen, som är en ny maträtt, "Rödbetspuckar med pepparrotskräm". Konceptet kräver en minimal insats - för det ska var gott och enkelt att äta hälsosamt i vardagen. Underbara vanor att ta efter!
Som om det inte vore nog, ger de även sina bästa matsvinnstips - ta till vara på maten och spara pengar.
Idag slänger vi mat alldeles i onödan - inte bra vare sig för plånbok eller miljö! Här kommer våra bästa
tips på hur du blir svinnsmart, förvarar maten rätt och tar tillvara på rester på bästa tänkbara sätt!
Förläng livslängden på maten genom att förvara den rätt!
Dags för nytt kylskåp? Satsa på en energisnål variant och spara pengar på elräkningen. Titta också efter ett kylskåp med klimatzoner. Om en del av kylen kan vara nollgradig kan kött och fisk hålla mycket längre. I svalzonen (8-12 grader) trivs frukterna och grönsakerna toppen. De klarar sig bättre där än i den normala kyltemperaturen (4-8 grader).
Bäst före-datum betyder inte hur länge ett maten är säker, utan till vilket datum livsmedlet förväntas behålla sin kvalitet. Maten kan därför vara fullt ätbar även om datumet passerat. "Sista förbrukningsdag" däremot - innebär att livsmedlet inte är säkert att äta efter datumet passerats.
Håll maten färsk längre, marinera råvaror och undvik matsvinn genom att vakuumförpacka den.
När maten förvaras under vakuum kommer vitaminer och mineraler att bevaras.
På så sätt undviker du matsvinn och det blir lättare att äta sundare.
Hoppas att detta har inspirerat till fler matsvinnsmarta mönster i köket. Men om du ändå har mat som måste slängas, såsom kaffesump och bananskal kan du lägga det i en Bokashi kökskompost! Det är ett enkelt och smart sätt att omvandla matavfall till jord och gödning helt utan kemikalier. Dessutom, varje gång du gräver ner ditt bokashi-avfall skapar du en kolsänka då dess goda bakterier binder kol och kväve till marken.
Slow cookern älskar att puttra och koka i flera timmar. Oftast är allt du behöver utöver en slow cooker ett
gott recept, bra råvaror, en kniv och skärbräda - sen är det bara att börja! Många goda recept i en slow cooker
sköter sig själv medans du är iväg och jobbar, gör ärenden på stan eller bara njuter av att vara ledig. När du
kommer hem igen möts du av en doft av färdiglagad mat, finns det något bättre?
Ett bra tips är att fortsätta laga dina vanliga maträtter, men byt ut köttet mot t.ex. bönor, rotsaker eller köttsubstitut. Testa att göra nästa stroganoff med svamp eller halloumi, tacos med bönor eller lasagne med linser. Vegetariskt är så mycket mer än bara sallad! På det här sättet brukar det också gå hem hos barnen - som kanske inte tycker det är så roligt med helt nya vegorätter.
I bilden kan du se vilka råvaror som är i säsong under hösten. Under den här härliga årstiden, passa på att upptäcka nya goda kålsorter och frossa i olika rotfrukter! För att fortsätta äta efter säsong även under resten av året – följ vår säsongskalender nedan:
I bilden kan du se vilka råvaror som är bra att äta under vintern. Övriga säsonger kan du fokusera på följande:
I bilden kan du se vilka råvaror som är i säsong under hösten. Under den här härliga årstiden, passa på att upptäcka nya goda kålsorter och frossa i olika rotfrukter! För att fortsätta äta efter säsong även under resten av året – följ vår säsongskalender nedan:
I bilden kan du se vilka råvaror som är bra att äta under hösten. Övriga säsonger kan du fokusera på följande: