Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg ?.SubtotalFormatted? String.Empty Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
Varukorg Varukorg Visa varukorgen Gå till kassan Din varukorg är tom
0
Lades i varukorgen
st
5 recept med honung - från drinkar till tacos

5 recept med honung - från drinkar till tacos

KitchenAid har lanserat en ny färg: Honey - en färg där inspirationen kommer ifrån den varma och gyllene honungsfärgen. I detta inlägg fokuserar vi på recept med honung, naturens eget sötningsmedel.

Den karakteristiska smaken av honung kan användas till allt från krydda till söta rätter, och ger ett unik djup till de flesta tillfällen. Endast fantasin sätter gränser. Använd honung som en ersättning till socker, till exempel när du bakar eller som söt topping på en färsk sommarsallad. I detta inlägg hittar du inspiration till: 


Tacos med strimlad peri peri-kyckling

Mängd: 10-12 tacos
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter

Vi har använd KitchenAid K400 blender och KitchenAid Artisan Stand Mixer med flatblandaren.

Ingredienser till såsen:
4 (10g) bird's eye-chilipeber (thailänska chilifrukter)
6 vitlöksklyftor
1 tsk. färsk oregano
1 tsk. rökt paprika
2 msk. honung
125 ml. olivolja
35g koriander
240g grillad röd paprika på burk
1/2 mellanstor lök
1 tsk. salt
65 ml. citronsaft
1 msk. lagerättika

Tillbehör till tacos:
10-12 tortillas (10-12 cm i diameter)
6-8 benfria kycklinglår utan skin
1 stor färskmango
10-12 färska myntablad, finhackade
Savojkål

Så gör du:
Lägg alla såsens ingredienser i blendern och mixa på hastighet 5 i 10 sekunder.

Förvärm ugnen på grillfunktionen. Strö salt och peppar på båda sidor av kycklinglåren och lägg dem på en ugnspanna. Häll ca. 2 msk. sås över bitarna. Vänd sedan bitarna i såsen i pannan så att alla blir doppade/marinerade jämt.

När ugnen är klar steks kycklingen på grill i 20-25 minuter, eller tills kycklingen är genomstekt och brun på toppen. Ta ut kycklingen och låt den vila i 5 minuter.

Lägg kycklingen i köksmaskinens skål. Vi har använt flatblandaren från KitchenAid, här ska du använda hastighet 4 och kör i 8-10. (Vid andra tillfällen kan du låta den köra tills kycklingen är strimlad till önskad storlek.) Lägg tillbaka kycklingen i stekpannan med stekfett.

Tillbaka till garnityren. Skala mangon och skär fruktköttet i små tärningar. Lägg sedan mangon i en skål och blanda i den färska myntan. Ställ åt sidan. Skär sedan savojkål i skivor. Ställ åt sidan. Lägg kycklingen i varma tortillas och dekorera med mangon och kålen. Du kan även hälla lite av såsen på tacosen.


Bakad grönsakspaj med brie

Mängd: 8 pajer
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 35 miunter

Vi har använt KitchenAid Artisan Stand Mixer

Ingredienser:
240g mjöl
35g fullkornsmjöl
226g smör, skuret i små tärningar
1 tsk. salt
120ml isvatten
2 vitlöksklyftor, hackade
8 sparrisar (151g)
Ärtor (96g)
Brie ost, skuren i 1/4 (340g)
Färsk riven parmesanost
Lite honung

Så gör du:
Sätt fast vispen på din KitchenAid Artisan. Tillsätt sedan mjöl, smör (tärningarna) och salt i blandningsskålen. Använd hastighet 1 i 30 sekunder och sedan hastighet 4 i 1-2 minuter (eller tills smöret ser ut att vara hälften så mycket som från början). Sänk hastigheten till 2 och häll långsamt i vattnet. Stäng av mixern (degen kommer att vara en klump) och använd dina händer för att samla ihop degen. Vänd degen på en lätt mjölad yta och gör degen till en boll. Häll ut degen på en lätt mjölad yta och forma den till en boll. Använd sedan handflatorna för att fälla in degen halvt mot dig själv och tryck ner den igen. Gör om denna process 3 eller 4 gånger, eller tills degen kan formas till en cirkel och där det finns tydliga bitar med smör. Försök att inte arbeta förmycket med degen. Forma en cirkel, linda in degen i plastfolie och låt den kylas ned i kylskåpet medan du förbereder fyllningen.

Värm upp en stekpanna på medelhög värme. Tillsätt smör och finhackad vitlök, och sautera vitlöken i ca. 1 minuter, tills det börjar lukta, och tillsätt sedan den hackade sparrisen och ärtorna. Rör runt för att fördela oljan och vitlöken jämt och stek sedan i 2-3 minuter under omröring med jämna mellanrum. Tag sedan bort från värmen.

Förvärm ugnen till 220 °C.  Häll mjöl på köksbordet, skär degcirkeln i hälften, forma den ena halvan till en cirkel igen och rulla sedan ut den andra halvan av degen till en stor fyrkant. Jämna till kanterna på fyrkanten för att göra sidorna likadana och skär sedan fyrkanten i fyra bitar.

Lägg de 4 degfyrkanterna på en bakplåt. Placera skivorna med brieost som en liten cirkel i mitten av varje fyrkant, så det är 2,5 cm. kvar till alla kanter. Riv brieskivorna i mindre bitar om du vill. Vik sedan försiktigt in degen upp över kanten av brien, och låter det vara ett hål i mitten för påfyllning av grönsaker.

Däck toppen av brien med sauterade grönsaker. Gör sedan samma sak med den andra halvan av degen. Pensla degen på alla pajer med ägg och riv rikligt med parmesanost över dem.

Sätt pajerna i den förvärma ugnen och baka i 28-35 minuter, eller till skorpan är gyllenbrun och osten bubblar. Tag ut dem ur ugnen och häll rikligt med honung över pajerna. Servera direkt.


Naanbröd med baba ganoush

Mängd: 6 portioner
Förberedelsetid: 20 minuter
Tillagningstid: 35 minuter

Vi har använt KitchenAid K400 blender och KitchenAid Artisan Stand Mixer med degkroken.

Ingredienser til Baba Ganoush:
2 mellanstora auberginer (1,1kg)
4 vitlöksklyftor (24g)
3 msk. citronsaft, (48ml) (mer vid behov)
Tahini (80g) 
Jungfruolivolja, lite extra för att pensla auberginerna (85g)
2 msk. bredbladet persilja, lite extra till dekoration
1 1/2 tsk. salt
1/2 tsk. krossad spiskummin
1/4 tsk. rökt paprika

Ingredienser till naanbröd:
1 tsk. honung
Varmt vatten (120 ml)
2 1/4 tsk. torrjäst
270g mjöl
1 msk. olivolja
60g yoghurt naturel
Mjölk (60g)
1/2 tsk. salt
2 vitlöksklyftor
1 tsk. anisfrön
40g smält smör

Så gör du:
Lite olivolja att olja in stekpannan med.

Förvärm ugnen på 220°C. Skär auberginen i halvor på längden, tillsätt olivolja på varje halva och använd händerna för att fördela oljan jämt. Lägg halvorna med skärsidan nedåt på en bakplåt och stek dem i ugnen i 30-35 minuter, eller tills skinnet börjar spricka.

Tag ut auberginerna ur ugnen och låt dem svalna av lite. När de har svalnat något lägger du en fin sil över en skål och skrapar auberginerna mot silen. Låt auberginköttet vila i 10 minuter. Du kan trycka en eller två gånger medan de vilar. För att göra naanbröd lägger du varmt vatten, jäst och honung i en stor skål och vispa försiktning. Låt blandningen stå i fem minuter, eller tills den börjar skumma.

Tillsätt mjöl, olivolja, yoghurt, mjölk, salt, finhackad vitlök, aninsfrön och mjölk i din köksmaskin och häll sedan i jästblandningen. Vrid köksmaskinens hastighet till 2 i 30 sekunder med degkroken monterad, och byt sedan till hastighet 6 i 3-5 minuter, eller tills degen är jämn och mjuk.

Ta ur degen ur köksmaskinen, forman en boll och lägg degen i en lätt smörad, mellanstor skål. Täck över med plastfolie och låt den stå på ett varmt ställa tills den blivit dubbelt så stor.

När degen är färdig skär du den i sex bitar. Rulla varje bit på en mjölad yta till en tjocklek på ca. 0,5 cm, så att de passar i din gjutjärnspanna. Smält smöret i en lite skål, tillsätt 1 msk. hackad persilja och gör den färdig vid sidan av spisen med en bakpensel.

Värm upp stekpannan tills den ryker och sket varje naanbröd i den torra pannan i 2-3 minuter, eller tills det bubblar upp och är gyllenbruna. Vänd och stek vidare i 2-3 minuter. För att naanbrödet ska släppa penslas den översta sidan med den smälta smörsåsen, och när brödet har släppt från pannan så penslas den andra sidan rikligt innan det ställs åt sidan. Serveras vara med baba ganoush.


Omvänd päronkaka med honung och timjan

Förberedelser: 20 minuter
Tillagningstid: 50 minuter

Vi har använt KitchenAid Artisan Stand Mixer med flatblandaren.

Ingredienser till karamell päron basen:
Lyst rörsocker (100g)
Honung (85g)
Smör (57g) 
2-3 päron (534g), skalade, kärnfria och skurna i 1/4 delar.

Ingredienser till kakdegen:
Vetemjöl (240g) 
Finmalet majsmjöl (40g
1 tsk. kardemumma (2g)
11/2 tsk. bakpulver (6g)
1/2 tsk. bikarbonat
1 tsk. salt (6g)
3 store ägg
Honung (85g)
Kärnmjölk (160 ml.)
Smör, rumstempererat (170g)
Strösocker (225g)
1 tsk. vaniljextrakt

Så gör du:
Förvärm ugnen till 180°C. Placera en stor bit aluminiumfolie på ett bakgaller. Bakgallret ska placeras under den du kommer att använda till kakan för att fånga upp bubblande saft medan kakan bakas.

Gör karamellmassan. Börja med att smälta smöret i en kastrull på medelhög värme. När det har smält tillsätt rörsockret och honungen och vispa försiktning tills sockret har lösts upp. Låt blandningen koka upp, sänk till jämn värme och koka i en minut.

Ta bort kastrullen från värmen, vispa ihop och fördela jämt i en rund form på 22-23 cm. Lägg päronen i ett mönster efter egen smak. Ställ åt sidan. Blanda mjöl, majsmjöl, bakpulver, bikarbonat och salt i en mellanstor skål. Ställ åt sidan. Tag en annan mindre skål och vispa kärnmjölken, äggen och honungen.

Häll smöret i köksmaskinens skål och vispa smöret vid hastighet 6 i en minut. Vrid ner hastigheten till 4 och tillsätt långsamt strösockret. När allt socker har tillsatts ska du öka hastigheten igen till 6 och vispa i ca. 3 minuter tills blandningen är lätt och luftig. Tillsätt vaniljen.

Sänk hastigheten till 2, tillsätt mjölblandningen i omgångar och kärnmjölken till smöret och sockret i skålen. Vispa endast lite så att blandningen rörs ihop efter varje tillsättning. Fördela smeten jämt över päronen.

Baka i ca. 50 minuter, eller tills det inte fastnar något på till exempel en tandpetare när du trycker den i mitten. (Om kakan är brun på toppen men inte genomgräddad kan du täcka den med aluminiumfolie tills den är färdig.) Tag ut kakan ur ugnen och låt den svalna på ett bakgaller i 5 minuter innan kakan vänds uppochner på ett fat med kant (för att samla upp vätskan) och lossna sedan från formen. Kan serveras varm eller kall.


Blandad cocktail med salvia, honung och ananas

Tillagningstid: 20 (Utan nedkylningen av sirapen)

Vi har använt KitchenAid® K400 blenderen för att göra denne läckra cocktail.

Ingredienser:
Frusen ananas (592g)
Limesaft (58ml)
Vodka (116ml)
Honung (60 ml)
Kvist av färsk salvia (plus extra till dekoration)
Is (175-200g)

Så gör du- sirap:
Gör sirap med salvia och honung. Häll 60 ml. honung och 120 ml. vatten i en kastrull med 5 kvistar färska salvia. Värm upp på medelhög värme tills blandningen kokar upp och bubblar. Skruva ned till jämn värme och låt det sjuda i 15 minuter. Stäng av värmen, låt blandningen kylas ned i 30 minuter och ta sedan bort salvian.

Så gör du - cocktail:
Lägg den frusna ananasen, vodkan, limesaften och sirapen i blenden. Mixa med smoothie-inställningen och låt den köra hela programmet. Servera sedan och dekorera med ett rostat salviablad. (Kan kan rosta salviabladen genom att hålla dem över en flamma för att bränna kanterna lätt)


Årets färg från KitchenAid: Honey

Denne varma och gyllene färg ger en känsla av harmoni och samanhållning i ditt kök. Målet med årets färg är att tillåta mer inspiration i köket genom design och färger, och honungs-varianten är gjord för att möta en längan efter gemensam köksglädje. Den finns nu som den klassiska bakmaskinen och den populära K400 blendern.

Vi hjälper dig lyckas i köket
Alltid 365 dagars öppet köp
Gratis frakt när du handlar för över 500 kr. (*gäller ej skrymmande gods)
Officiell återförsäljare av alla varumärken
Vi har spridit köksglädje sedan 2005
Läs mer om Bagaren och Kocken