Med en kockkniv kommer du en bra bit på vägen och ska du starta din knivsamling rekommenderas just en sådan. Men för att ta dig ann sysslorna i köket med finess rekommenderar vi åtminstone en uppsättning om fyra: kock-, skal-, bröd- samt grönsakskniv. I de fall du behöver uppdatera hela knivlådan på en och samma gång är ett knivset perfekt. På så vis får du snabbt en bra kollektion knivar och till ett bra pris.
Det går som sagt alldeles utmärkt att starta med en kniv. Börja i sådana fall med en kockkniv som du känner ligger rätt i handen. Bygg sedan på, en kniv åt gången, för att fylla på med lite glans och skärpa till din knivlist.
Nedan filtrerar du enkelt fram köksknivar som du vill titta närmare på och handla. Under kategori finner du populära knivtyper som brödkniv, kockkniv, knivset, skalkniv, santoku med flera. Vill du läsa mer om de olika knivtyperna har vi samlat information om dem i knivbloggen. Genom att trycka på varumärke sorterar du snabbt fram köksknivar från kända märken som Global, Fiskars, Satake, Miyabi samt Victorinox.
Vilka köksknivar behövs i ett hushåll? Hur tar jag hand om knivarna på bästa sätt? Hur ska de förvaras
när de inte används? Det blir snabbt många funderingar och beslut att fatta när det kommer till ett av kökets viktigaste
redskap. Här har vi sammanställt en guide som hjälper dig att bringa klarhet i alla frågetecken.
Missa heller inte att titta på mästerkocken Edins bästa knivtips!
Har du provat att arbeta med en slö kniv vet du precis hur frustrerande det är. Grönsaker blir mos, köttet blir trådigt och bladet glider på löken. Men vad många inte vet är att det faktiskt är väldigt enkelt att sköta om sin kniv för att behålla den sylvassa skärpan du upplevde första gång du använde kniven.
Är kniven riktigt slö rekommenderar vi att investera i en slipsten med dubbla sidor. Med denna kan du arbeta upp eggen till perfektion igen. Men i många fall räcker det att använda sig av skärpstål eller knivslip. Upptäck sortimentet av knivslipar här.
Det kan vara en självklarhet – men undvik att skära utan skärbräda! Det skadar eggen varje gång du nuddar underlaget och du sliter ut din kniv illa kvickt. Istället ska du använda dig av skärbrädor av antingen trä eller plast. Men det är inte bara för knivens skull, det är också mycket mer hygieniskt att skära på rätt underlag.
Vi rekommenderar att du har en uppsättning av skärbrädor för olika ändamål. Skär till exempel aldrig upp bröd på en skärbräda du använder för lök. Brödet kommer ta unken smak av löken. Utforska utbudet av skärbrädor.
Låt inte dina knivar ligga och skramla i en låda, de förtjänar bättre! Det finns flera alternativ av insatser till kökslådor som gör att knivarna ligger still och säkert. Vi föredrar dock att använda knivlist eller knivblock. Knivlisten är väldigt lättjobbad då du kan placera den nära din arbetsyta och alltid ha knivar nära till hands.
Samma gäller ett knivblock men här kan du behöva lite större yta. Har du ett kök som klarar av att svälja ett knivblock ska du titta efter en modell som har plats för alla knivar och ett skärpstål, det gör det enkelt att välja rätt kniv för uppgiften och att ta för vana att vässa kniven med skärpstålet när så behövs. Ta hand om dina knivarna på bästa sätt och hitta din knivförvaring här.
Edin Dzemat är en kock med en gedigen meritlista. Han har jobbar på Noma i Köpenhamn, varit
lagkapten för Svenska Kocklandslaget och vinnare av Kockarnas Kamp 2016. Här har han samlat sina tre
bästa tips när det kommer till att ta hand om sina knivar, välja rätt skärbräda och knivuppsättning.
Japanska knivar är av tradition tillverkade av hårdare stål än det som används vid knivtillverkning i Europa. En japansk kniv slipas vid en brantare lutning, 12–15 grader, än de europeiska och det gör bladet tunnare. De flesta av dem är enkelslipade – och är därför endast slipande på ena sidan. En kniv med en sådan slipning presterar bättre när du vill skiva riktigt tunt.
En västerländsk och europeisk kniv är alltså tjockare och gjord av ett mjukare stål än den japanska – vilket gör den förra mindre skör. Slipningsvinkel: 20-25 grader.
Bra knivar är skarpa, känns bra i handen och skär med precision. Bagaren och Kocken erbjuder ett brett utbud av köksknivar från kända leverantörer som Global, Fiskars, Satake samt Victorinox. I butiken hittar du även ett passande sortiment av tillbehör såsom knivslipar och skärbrädor som håller dina värdefulla köksredskap i topptrim. När du ska välja kniv ställs du snabbt inför många val. Vårt mål är att göra dessa val så roliga som möjligt för att köpa kökskniv hos oss ska vara förknippat med lust. Vi tillhandahåller ett stort sortiment av köksknivar för att du ska kunna välja ut och hitta just dina favoriter och få dem med snabb leverans.
Har du funderingar om köksknivar? Kontakta gärna kundservice och vill du läsa vidare och själv hitta informationen du söker hittar du fler matiga knivguider i knivbloggen.